Untitled

Costurile Energiei Nucleare

UntitledEnergia nucleara inca mai beneficiaza de prezumtia de energie ieftina, curata si sigura. Insa atunci cand se vorbeste despre pretul energiei obtinute din operarea unei centrale nucleare sunt prezentante doar o parte din costuri. Cheltuielile pentru obtinerea energiei nucleare pornesc din minele de uraniu, trecand prin prelucrarea combustibilului pentru folosirea lui in centrale, fapt ce produce deja o serie de deseuri ce trebuie gestionate, si ajungand la functionarea de zi cu zi a centralelor ce conduce la o alta serie de deseuri.

Gestionarea combustibilului nuclear uzat este o problema majora care inca nu si-a gasit o solutionare. In Romania Centrala Nucleara de la Cernavoda produce anual 90 de tone de combustibil uzat per reactor. Toate acestea fac ca un cost total al energiei nucleare sa fie unul foarte mare, dar el nu se regaseste in factura energiei electrice deoarece multe cheltuieli sunt subventionate sau nu sunt luate in considerare. Daca industria nucleara ar fi nevoita sa-si achite singura costurile pentru dezafectare, managementul deseurilor sau asigurarea riscurilor, atunci energia nucleara ar fi foarte scumpa.

In cadrul Joint Project, mai multe ONG-uri din Austria, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia si Romania au estimat costurile energie nucleare iar rezultatele pot fi consultate in brosura de mai jos:


Varianta in engleza a intregii brosuri o puteti gasi aici.

Tags: No tags

Comments are closed.