NTW_Logo_Conference11

NTW: Europa nu este pregatita pentru un accident de nivelul celui de la Fukushima

NTW_Logo_Conference11S-au scurs patru ani de la catastrofa nucleara de la Fukushima. Desi a fost cauzata de catre marele cutremur din estul Japoniei si tsunami-ul care urmat, institutiile responsabile nu au reusit atunci sa prevada riscurile reale ale reactoarelor aflate in functiune si au totodata esuat in punerea in aplicare a unor standarde adecvate de securitate nucleara, absolut necesare pentru protejarea cetatenilor.

A invatat Europa lectiile din catastrofa de la Fukushima? Un raport pe care Nuclear Transparancy Watch (NTW) il va lansa, in curand, identifica principalele provocari din punctul de vedere al societatii civile.

La patru ani de la tragedie nu am invatat mare lucru!

Pregatirile pentru situatiile urgenta se bazeaza in cea mai mare parte pe perspectiva unui accident nuclear de nivelul INES 5, iar planurile de raspuns in general, nu pot face fata unui accident de nivelul INES 7, nivelul celui de la Cernobil sau a catastrofei de la Fukushima. NTW constata ca numeroase autoritati locale si regionale nu sunt cu adevarat pregatite pentru un accident nuclear. In unele cazuri planurile ”Emergency Preparedness and Response”  (EP & R) au fost elaborate cu mult timp in urma, fara o actualizare in cele ce privesc modificarile aparute in zona in care sunt amplasate (noi cartiere rezidentiale, mall-uri, centre medicale, scoli, drumuri, etc.) si fara a lua in considerare schimbarile recente in tehnologie (internet, telefoane mobile, social media, etc.).

NTW a observat ca, pana si in timpul unor exercitii, liniile de comunicare si notificare ale institutiilor responsabile nu functioneaza in intregime asa cum ar trebui iar datele de contact sunt uneori gresite sau invechite. Exista o lipsa de comunicare intre diferite autoritati iar mesajele de avertizare sunt uneori neclare sau trimise prea tarziu.

Lipsa de omogenitate a masurilor in diferite tari invecinate (cum ar fi distribuirea de tablete de iod, perimetre de evacuare si de urbanism), este o o problema transfrontaliera cruciala. Aceasta eterogenitate este o potentiala sursa de haos, de pierderi de credibilitate si, cel mai important, de potential esec in a proteja populatia.

Evaluarea NTW scoate in evidenta ca abordarea de sus in jos de obicei nu functioneaza. Aceasta abordare, care a fost folosita pana in prezent in planurile EP & R, trebuie schimbata si ar trebui sa implice comunitatile locale si organizatiile societatii civile interesate sa ia actiune la imbunatati situatia.

NTW indeamna Parlamentul European, Comisia Europeana, guvernele nationale, organismele si municipalitatile regionale, impreuna cu operatorii nucleari, sa ofere acces la informatii relevante si sa sprijine participarea cetatenilor interesati la pregatirea situatiilor de urgenta si in planificarea raspunsului la astfel de situatii, indiferent de poziția lor cu privire la utilizarea comerciala a energiei nucleare.

Raportul NTW va fi publicat în aprilie 2015 in cadrul unei prezentari în Parlamentul European.

Articol preluat de la Nuclear Transparacy Watch

Tags: No tags

Comments are closed.