Interesul autoritatilor locale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon este in crestere, aceasta este una dintre concluziile seminarului “Economie Verde pentru Orase Verzi” desfasurat joi, 18 iunie 2015 la Hotel Ramada Parc din Bucureşti, in cadrul proiectului “Orase Verzi – Regiuni Verzi” implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu organizatia neguvernamentala R20 – Regiuni pentru Actiuni Climatice din Elvetia si Asociatia Municipiilor din Romania si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Seminarul “Economie Verde pentru Orase Verzi” a fost un prilej ca reprezentantii autoritatilor locale din Focsani, Roman, Fagaras, Ploiesti, Giurgiu, Tulcea, Braila, Baia Mare, Resita, Hunedoara, Pitesti şi Bucuresti (Sector 2 si Sector 6) sa afle direct de la reprezentantii Ministerului Mediului Apelor si Pădurilor despre cadrul national al politicilor in materie de Schimbari Climatice si Dezvoltare Durabila. Tot atunci au fost prezentate noutati privind mijloacele de finantare pe care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice le pune la dispozitie municipalitatilor care isi propun sa treaca spre economia verde.
Partenerul elvetian R20 a prezentat exemple de succes la nivel international unde implementeaza proiecte, iar reprezentantii TERRA Mileniul III si AMR au clarificat tendintele la nivel intern si international de a se realiza tranzitia catre o economie verde.
Au fost prezentate modele de succes in elaborarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila (PAED) ale municipiilor Fagaras, Pitesti, Focsani si Zalau, orase care si-au propus reducerea emisiilor cu 20 de procente pana in anul 2020 prin: reabilitarea energetica a cladirilor, construirea unor sosele ocolitoare, modernizarea iluminatului public si a transportului urban etc.
Mai jos puteti gasi prezentarile sustinute de participanti:
1 Prezentare proiect Orase Verzi – Regiuni Verzi – ADRIAN BADILA
2 Regiuni Verzi in lume. Experienta R20 in contextul Conferintei de la Paris – LILIANE URSACHE
4 Dezvoltarea unei economii cu emisii reduse de carbon – Liviu GHEORGHE
5 Economia verde pentru orase verzi – LAVINIA ANDREI
6 Conventia primarilor in Romania – STELUTA BOGATU
7 Dezvoltare durabila in orasul Fagaras – DACIA SAPATORU
8 PAED Municipiul Pitesti – ANA MARIA SIMION
9 Implementare PAED ZALAU – RODICA CIURTE
In cadrul proiectului, 5 municipii vor beneficia de consultanta in elaborarea Planurilor de Actiune pentru Energie Durabila. De asemenea, proiectul isi propune sa organizeze in toamna acestui an un training de care vor beneficia reprezentanti ai 20 de municipalitati si in primavara anului viitor o vizita de studiu in Elveţia; toate informatiile acumulate in cadrul activitatilor vor fi diseminate intregii retele de municipii a Asociatiei Municipiilor din Romania.
In etapa urmatoare a proiectului vor fi selectate orasele care vor beneficia direct de aceste facilitati, principalele criterii fiind angajamentul luat la nivel de primar, plata la zi a cotizatiei de membru al AMR, interesul manifestat pentru transformarea municipiului intr-un oras verde, potentialul municipiului de a deveni multiplicator de informatie, transformandu-se in nucleul unei regiuni verzi.
Proiectul Orașe Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) se desfăşoară la nivel naţional pe o perioadă de 24 de luni şi este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.