IMG_9391

Forte proaspete in lupta impotriva schimbarilor climatice: 5 elevi de gimnaziu au devenit ”tineri ambasadori”

IMG_93915 elevi provenind de la scoli din judetele Bacau, Brasov, Galati si Teleorman sunt de astazi noii ambsadori ai luptei impotriva schimbarilor climatice, fiind premiati de catre Ambasada Norvegiei, de catre domnul Herman BASKÅR – Seful adjunct al misiunii din Bucuresti, in cadrul galei de premiere a concursului Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice, desfasurata luni, 16 noiembrie.

Concursul care se afla la cea de-a 5 editie a provocat elevii de gimnaziu din toata tara sa-si foloseasca imaginatia pentru a crea o campanie de informare asupra efectelor produse de schimbarile climatice si a modului de combatere a acestora. Mesajul lor a fost transmis catre comunitate prin intermediul a diverse lucrari sub forma de postere, tiparituri, tricouri, tablouri, filme, colaje si altele.

Au fost trimise 433 de lucrari, provenind din 23 de judete si Municipiul Bucuresti, care au trecut printr-o faza de selectie initiala, iar apoi juriul a ales cei 4 castigatori, cate unul pentru fiecare clasa din cadrul gimnaziului. Exista si un premiu de popularitate acordat in urma voturilor publicului.

Drept rasplata, ”tinerii ambasadori ai luptei impotriva schimbarilor climatice” au fost premiati cu tablete achizitionate in cadrul proiectului, carti si alte materiale educationale oferite de Didactica Publishing House si SC Eco-Rom Ambalaje SA.

Aplicatiile sunt expuse pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/tineriiambasadori/, iar lucrarile finalistilor si ale castigatorilor sunt disponibile pe website-ul proiectului (www.eschools.ro), la sectiunea “Concurs” si vor aparea, de asemenea, in brosura dedicata concursului ce va fi distribuita in scolile din Romania.

IMG_9387

Micii ambasadori au convins ju­riul ca sunt constienti de efectele negative ale activitatii umane care duc la schimbari climatice si s-au dovedit buni si talentati comunicatori.

Editia 2015 a concursului Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice a reprezentat un real succes, elevii participanti demonstrand ca detin intr-o masura destul de mare cunostinte privind cauzele si efectele schimbarilor climatice. Am apreciat in mod deosebit iscusinta si creativitatea de care au dat dovada in elaborarea lucrarilor. De asemenea, o buna parte dintre acestea au fost insotite de formulare de inregistrare foarte bine completate, prin care elevii au dat dovada ca stiu cum sa transmita mesajul lor catre diferite grupuri tinta, pornind de la colegii lor si continuand cu parintii, bunicii ori alti membri ai comunitatilor din care acestia provin. Din punctul meu de vedere, acesta este adevaratul castig – cresterea gradului de constientizare a publicului larg privind aspectele complexe care privesc schimbarile climatice cu care ne confruntam din ce in ce mai des in ultimul timp. Inchei prin a-i felicita atat pe cei 433 de participanti, cat si pe cadrele didactice care i-au indrumat pe acestia.” (Mihai Enescu, Fundatia TERRA Mileniul III)

Seful adjunct al Misiunii la Ambasada Regatului Norvegiei in Romania, Domnul Herman BASKÅR,  a apreciat de asemenea creativitatea elevilor dar si cunostintele de care acestia dau dovada spunand: “Si noi adultii am invatat multe lucruri despre schimbarile climatice din lucrarile voastre si pentru lucrul acesta va felicitam.”

Cei 5 mici ambasadori sunt:

SCUTARU Karina Dalia, clasa a V-a la Colegiul National Pedagogic Stefan cel Mare, Bacau;

IONITA Alina, clasa a VI-a la Scoala Gimnaziala Unirea, Branistea, Galati;

ANDREI Bianca Nicoleta, clasa a VII-a la Scoala Gimnaziala nr. 2, Videle, Teleorman;

MARTIS Alexandru Ionut, clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala Emil Racovita, Onesti, Bacau;

si

MIHALI Ionut Sorin, clasa a VIII-a la Scoala Gimnaziala Prof. Dr. Ioan Cerghit, Harseni, Brasov – premiul de popularitate

Membrii juriului:

Mihai Enescu – Fundatia TERRA Mileniul III Bucuresti;

Ion Zamfir – Asociatia Prietenii Pamantului Galati;

Ciprian Stanciu – Asociatia Floarea Reginei Sinaia;

Miruna Tanase – S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A. Bucuresti;

Florentina Ion – Didactica Publishing House.

Concursul face parte din proiectul Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice implementat de catre Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu asociatiile “Prietenii Pamantului” si „Clubul de Ecologie si Turism Floarea Reginei Sinaia”, in perioada iulie 2014 – decembrie 2015. Proiectul isi propune cresterea gradului de instruire a elevilor si profesorilor privind cauzele si efectele schimbarilor climatice, constientizarea comunitatilor locale cu privire la acest fenomen si influentarea politicilor publice privind educatia pentru mediu. Printre activitatile din proiect se numara sesiuni de training cu profesorii selectati, dezvoltarea unor materiale didactice specifice, vizite de studiu, campanii de constientizare la nivel local si altele.

Detalii despre proiect si concurs se gasesc pe pagina web a proiectului www.eschools.ro si pe pagina de Facebook: www.facebook.com/tineriiambasadori.

Proiectul Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice beneficiaza de o finantare prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro reprezinta contributie proprie.

Tags: No tags

Comments are closed.