Fundatia TERRA Mileniul III impreuna cu Primaria Roman si cu sprijinul Asociatiei Municipiilor din Romania au organizat seminarul “Planul de actiune privind energia durabila in municipiul Roman – pentru corelarea eforturilor la nivel regional”, care a avut loc joi, 15 septembrie 2016 la sediul Primariei Roman. Seminarul face parte din proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.
Evenimentul a fost centrat pe tema energiei durabile si a eficientei energetice avand ca participanti factori de decizie din Municipiul Roman, precum si responsabili de mediu din regiune. Punctul central al seminarului a fost reprezentat de Planul de Actiune privind Energia Durabila in Municipiul Roman, plan adoptat de catre Consiliul Local Roman in cadrul sedintei desfasurate, pe 13 mai 2016.
La eveniment au participat printre altii, Primarul Municipiului Roman, Laurentiu Leoreanu, managerul proiect Terra Mileniul III, Lavinia Andrei, si Liviu Gheorghe, expert TERRA Mileniul III.
Au fost prezentate principalele masuri ale Planului de Actiune privind Energia Durabila (PAED) de catre domnul Constantin Neagu, Inspector strategii si marketing institutional la Primaria Municipiului Roman iar lectiile invatate in Elvetia in cadrul vizitei de studiu desfasurate perioada 4-8 aprilie 2016, la Geneva si in zona Lausanne (Suisse Romande) au fost aduse in atentie de catre Steluta Bogatu, coordonator Asociatia Municipiilor din Romania.
In deschiderea evenimentului Primarul Municipiul Roman, domnul Laurentiu Leoreanu a evidentiat provocarile trecerii catre o economie locala verde:
„Prin aderarea la Conventia Primarilor, Municipiul Roman si-a asumat angajamentul de a elabora, implementa si dezvolta un ”Plan de Actiune privind Energia Durabila – PAED” la nivel local, in cadrul Strategiei privind Schimbarile Climatice, care sa cuprinda o tinta masurabila de minim 20 % reducere de CO2 la nivel local, din totalul emisiilor stabilite prin Inventarul de Referinta al Emisiilor, si stabilirea de masuri clare de diminuarea a acestor emisii pentru adaptarea la efectele climatice din ce in ce mai vizibile si apasatoare pentru toti cetatenii.
”Ne-am concentrat in ultimii ani spre transformarea Municipiului Roman intr-un „oras verde”, prin abordarea resurselor sale intr-un mod rational si pe termen lung, in scopul de a asigura un viitor energetic competitiv, durabil si favorabil incluziunii, dezvoltand o serie de proiecte si investitii pentru cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor.”
La randul sau, Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei TERRA Mileniul III a accentuat importanta rolului autoritatilor locale si regionale in promovarea unor modificari ale comportamentului individual – o conditie indispensabila pentru tranzitia catre o economie mai verde.
“Comunitatile locale sunt parte din cauza schimbarilor climatice si in acelasi timp sufera de pe urma lor. Conferinta ONU privind Schimbarile Climatice de la Paris a evidentiat rolul autoritatilor locale ca reprezentanti ai comunitatilor in a implementa pasii catre obiectivele asumate la nivel global. Aplicand pachetul de actiuni adoptat la Paris, autoritatile locale pot contribui substantial la trecerea catre o economie cu emisii reduse de carbon. In acest sens Fundatia TERRA Mileniul III alaturi de partenerii sai R-20 din Elvetia si AMR, prin proiectul <Orase Verzi – Regiuni Verzi> si-au asumat rolul de a asista autoritatile locale interesate, in demersul lor de a dezvolta Inventarul de Emisii si Planul de Actiune privind Energia Durabila precum si de a monitoriza rezultatele masurilor intreprinse” a aratat Lavinia Andrei, presedintele TERRA Mileniul III.
Proiectul ”Orase Verzi – Regiuni Verzi” in cadrul caruia Municipiul Roman a realizat Planul de actiune privind energia durabila isi propune sa contribuie la sprijinirea municipiilor si regiunilor ce doresc sa isi reduca amprenta de carbon si sa cladeasca un parteneriat durabil intre partenerii elvetieni si romani cu scopul de a identifica solutii potrivite pentru tranzitia catre o economie verde.
Municipiul Roman este semnatar al Conventiei Primarilor din anul 2014 iar prin PAED-ul adoptat se stabilesc actiunile si masurile ce vor fi intreprinse la nivel local, in vederea atingerii obiectivului general de reducere a emisiilor de CO2 cu cel putin 20% pana in anul 2020, fata de anul de referinta 2012. Alte 4 orase selectate in urma unui proces minutios beneficiaza de asistenta expertilor TERRA Mileniul III pentru realizarea de PAED-uri. Acestea sunt Focsani, Alba Iulia, Fagaras si Rosiorii de Vede.
Proiectul Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat in luna aprilie 2015 si se desfasoara la nivel national pe o perioada de 24 de luni, fiind co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.