După Hinkley Poinct C, acum Comisia Europeană acceptă schema de sprijin pentru Paks II – Mai multe reactoare cu finanțare publică în UE?

Comisia Europeană și ajutorul de stat pentru proiectele nucleare

Brief_NRPC Background paper on state aid in CEEC New builds map in EU [final ver 7 Nov 2016]După încercarea eșuată din 2013, când Comisia Europeană (CE) a trebuit să retragă propunerea de acordare a unei scheme de sprijin similare pentru energiile regenerabile prin intermediul „liniilor directoare privind ajutorul de stat pentru mediu și energie” (EEAG – Environmental and Energy State Aid Guidelines ) pentru perioada 2014-2020, a fost nevoie să se adopte decizii „de la caz la caz” pentru ajutoarele de stat pentru construirea de noi centrale nucleare. După decizia favorabilă în cazul proiectului Hinkley Point C (Anglia) în 2014, acum Paks II a primit lumina verde pentru o altă schemă de ajutor de stat.

O astfel de decizie „de la caz la caz” ar putea fi solicitată și de alte câteva țări. In acest document urmărim pe scurt posibilele proiecte și țări unde astfel de decizii sunt posibile si care este situația lor în acest moment. Unele dintre aceste țări au insistat în mod clar că nu vor fi acordate ajutoare de stat pentru noile proiecte de investiții în domeniul nuclear. Cu toate acestea, acesta a fost cazul  ​​Marii Britanii, cât și a Comisiei Europene (PINC 2007)[1], care susținea că nu ar fi nevoie de bani publici pentru noile centrale nucleare (NPP).

[1]    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A52008DC0776

 

 

[message_box title=”Gasiti documentul aici” color=”red”]Sinteza ajutorul de stat in Europa[/message_box]

 

Tags: No tags

Comments are closed.