Raport Anual 2015

[tab] [tab_item title=”Despre noi”]

TERRA Mileniul III este o organizatie de protectie a mediului ce promoveaza programe de dezvoltare sustenabila la nivel national si international in domeniile energie, transport si schimbari climatice. Principala activitate a Fundatiei TERRA Mileniul III se inscrie in domeniul schimbarilor climatice. Lucram pentru a imbunatati politicile in acest sector si pentru a ajuta oamenii sa se adapteze la efectele schimbarilor climatice.

Concret, activitatile TERRA III urmaresc trecerea de la combustibilii fosili si energia nucleara catre eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie, de la transportul auto catre forme de transport durabil si nepoluant, de la produse si consumuri nesustenabile catre noi tehnologii si produse prietenoase cu mediul.

In cei 17 ani de existenta, Fundatia TERRA Mileniul III a desfasurat cu succes peste 100 de proiecte axate pe energie, transport, politici publice si educatie. Pentru implementarea acestora, am colaborat cu peste 80 de organizatii si institutii din Romania si peste 50 din Europa. Credem ca schimbarea va fi adusa de generatiile viitoare. De aceea, am implicat in proiectele noastre peste 50 de scoli din tara si peste 1.500 de copii.

Datorita increderii finantatorilor in activitatea si rezultatele organizatiei, am reusit sa atragem finantari nerambursabile de peste 500.000 euro in ultimii 3 ani, ce s-au materializat in:

 • Programe de protectie a mediului inconjurator, la nivel local, regional si global, cu preponderenta cele legate de reducerea efectelor schimbarilor climatice;
 • Studii asupra principalelor probleme de mediu din Romania;
 • Publicatii destinate autoritatilor publice si populatiei, cu strategii si solutii practice de adaptare la efectele schimbarilor climatice.
 • Activitati educationale pentru copii si adulti in cadrul colaborarilor cu autoritati publice si organizatii internationale similare in domeniul social, educational si al protectiei mediului;
 • Promovarea participarii cetatenilor, in special a tinerilor, la procesul de luare a deciziilor si la rezolvarea problemelor de mediu;
 • Programe de prevenire a impactului negativ al unor proiecte publice sau private asupra mediului si comunitatilor.

Fundatia TERRA Mileniul III activeaza cu succes in urmatoarele domenii:

Energie

Energia este principalul motor al oricarei industrii. Romania se bazeaza in proportie de 60% pe energia obtinuta din combustibili fosili. Odata cu epuizarea rezervelor nationale, estimata pentru urmatorii 30 de ani, economia romaneasca va intra in criza, daca nu actionam in acest sens. Activitatile curente ale Fundatiei TERRA Mileniul III in domeniu, promoveaza trecerea de la combustibilii fosili si energie nucleara la eficienta energetica si utilizarea surselor regenerabile de energie. In acelasi timp, desfasuram campanii si activitati ce promoveaza eficienta energetica ca prima masura in asigurarea unei energii durabile si diseminam exemplele de succes in utilizarea surselor regenerabile de energie, precum si participare publica in elaborarea politicilor nationale din domeniul energetic.

Nuclear

Atata vreme cat nestiinta si neputinta noastra de a solutiona problemele energeticii nucleare vor ramane in grija generatiilor viitoare, energia nucleara nu poate fi considerata o solutie in sprijinul dezvoltarii durabile. De la aceasta premisa pornesc toate activitatile Fundatiei TERRA Mileniul III in domeniul energiei nucleare, care, in marea lor majoritate, se concentreaza pe o reafirmare justificata a pozitiei impotriva construirii unor noi reactoare nucleare si pentru inchiderea treptata a celor existente. Romania are un potential imens de economisire a energiei precum si resurse considerabile de energie regenerabila, a caror valorificare este mult mai viabila din punct de vedere economic si nu are impact negativ asupra mediului si sanatatii.

Transport

In domeniul transporturilor, proiectele Fundatiei TERRA Mileniul III urmaresc implementarea unor masuri legislative care sa asigure un nivel cat mai scazut al emisiilor de gaze cu efect de sera, al poluarii aerului si al celei fonice, autovehicule „curate” si politici de transport care sa incurajeze eficienta energetica si un comportament responsabil al utilizatorilor, precum si politici de taxare in care principiul „poluatorul plateste” sa fie aplicat, fara a sanctiona societatea in ansamblul ei. De asemenea, incurajam participarea publica in procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiecte de infrastructura de transport, pentru a reduce impactul negativ social si de mediu al acestora. In acelasi timp, sprijinim dezvoltarea unui sistem de transport public sustenabil si incurajam mersul cu bicicleta sau pe jos.

Educatie ecologica

Prin proiectele noastre ne asiguram ca oferim cunostintele, deprinderile, motivatiile si valorile necesare copiilor si tinerilor pentru a intelege influenta comportamentului lor asupra mediului. Credem ca implicarea activa a profesorilor si elevilor pentru atingerea obiectivelor propuse in cadrul fiecarui proiect in parte implementat de Fundatia TERRA Mileniul III va contribui la cresterea gradului de constientizare a acestora referitor la fenomenul schimbarilor climatice si la importanta contributiei lor la diminuarea efectelor acestora.

Fonduri Structurale

Din multitudinea de fonduri ale Uniunii Europene, fondurile structurale si de coeziune sunt instrumente prin care se urmareste atingerea unei coeziuni economice si sociale la nivelul regiunilor, prin dezvoltarea de programe care sa satisfaca nevoile din domeniile mediu, social si dezvoltare economica.Fundatia TERRA Mileniul III contribuie la implementarea politicii de coeziune in Romania, prin expertiza si deprinderile dobandite, prin asigurarea accesului la informatie, participarea publicului in procesele de programare si monitorizare a fondurilor structurale, precum si monitorizarea independenta a implementarii proiectelor.

Informatii suplimentare sunt disponibile la: http://terramileniultrei.ro/domenii-de-expertiza/

Multumim pe aceasta cale si celor 25 voluntari ce au sprijinit activitatile staff-ului TERRA in cursul anului 2015: Hodoroaba Alexandra, Fülop Birsan Eugenia, Sandu Rodica, Botirca Oana Manuela, Neagu Adriana, Racasanu Rodica, Badescu Beatrice-Mihaela, Tomescu Iuliana ,Dascalu Iuliana ,Grünbaum Ileana ,Gaureanu Nicoleta, Buciu Mihaela Daniela, Ghita Cristina, Ioja Annemarie, Alexandru Alin, Miroslav Valentin, Ciceu Albert, Balacenoiu Dumitru Flavius, Miron Stefan Andrei, Paraschiv Aurel, Holtea Emilia, Epure Carmen, Dumitrascu Irina Marilena, Caradeanu Alina – Florina, Fülop Birsan Claudia Alice.[/tab_item] [tab_item title=”Echipa”]

LaviniaLavinia ANDREI – presedinte

Lavinia este liderul Fundației și expert în schimbari climatice. A absolvit secția de Energetică Industrială din cadrul Facultății de Energetică a Universității Politehnica din București și numeroase cursuri postuniversitare internaționale (Conducere și dezvoltare în domeniul mediului, Managementul relațiilor cu publicul, Elaborare propuneri proiect, Activist de lobby). Lavinia are o personalitate puternică și este foarte devotată muncii sale.

florina_mic_thumbFlorina VOICU  – coordonator proiect

Florina este absolventă a Facultații de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universitații Spiru Haret”. Deși este licențiată în filologie, în cadrul Fundației TERRA Mileniul III și-a descoperit o nouă vocație, aceea de om al cifrelor. Gestionează cu succes bugetul organizației și se ocupă de managementul financiar al proiectelor. Este foarte ordonată, nu uită nimic niciodată și colegii o consideră memoria internă” a organizației. Realizează majoritatea activităților administrative ale Fundației și sprijină ceilalți membri ai echipei în orice moment.

adrian-badilaAdrian BADILA – coordonator proiect

Adrian este inginer de electrotehnică (Universitatea Politehnică București) și a absolvit programul de Master în Administrație Publică (Universitatea Bucureș?, Facultatea de Sociologie). A absolvit cursuri de specializare în SUA – în domeniul administrației publice, și în state ale Uniunii Europene – în domeniile protecția mediului, managementul conflictelor, dezvoltare durabilă, administrație publică, planificare strategică, formare de formatori, accesarea fondurilor europene. Adrian lucrează de peste 18 ani ca formator și de peste 11 ani ca și consultant în domeniile dezvoltare durabilă, administrație publică, managementul conflictelor și este membru fondator al Asociației profesionale COLEGIUL MEDIATORILOR.

LiviuLiviu GHEOGHE – coordonator proiect

Liviu a absolvit facultatea de „Inginerie economică în energetică și electrotehnică și mai multe cursuri postuniversitare în eficiența producerii, transportului și consumului energiei electrice și termice, protecția mediului și gestionarea deșeurilor, precum și un master în dezvoltarea afacerilor. Experiența sa profesională cuprinde mai mult de 10 ani de lucru, atât în România cât și în străinătate, în proiectare și consultanță în domeniul energetic, protecția mediului și schimbări climatice.

Mihai EnescuMihai ENESCU – director de programe

Mihai a absolvit programele de licență și doctorat ale Universitații Transilvania din Brașov, Facultatea de Silvicultură și Exploatări Forestiere. La TERRA III se ocupă de proiecte educaționale care abordează probleme de mediu. Mihai este un voluntar activ, fiind implicat în numeroase acțiuni și proiecte legate de educație și protecția mediului. Este cunoscut pentru punctulitatea și meticulozitatea sa și este o persoană foarte activă.

madalina enacheMadalina Enache – coordonator proiect

Mădălina a absolvit Facultatea de Litere specializarea Comunicare Socială și Relații Publice din cadrul Universității Bucuresti și în prezent urmează cursurile Facultății de Drept la Universitatea Titu Maiorescu. După ce a lucrat câțiva ani în domeniul privat, a realizat, în cadrul activităților de voluntariat la care a participat, că pentru a fi eficient la locul de muncă trebuie să crezi în ceea ce faci, să faci cu suflet și să iți poți susține cu argumente pertinente cauza, motiv pentru care a ales Mădălina ENACHE să facă parte din echipa Terra Mileniul III.

blackLucian STIRB – specialist comunicare

Lucian a absolvit jurnalismul la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj- Napoca și a petrecut zece ani în presă, în mare parte la posturi de radio din Cluj și București. A încercat întotdeauna să facă informația accesibilă celor interesați și să o prezinte cât mai limpede posibil. Acum face același lucru la TERRA Mileniul III, doar că destinatarii nu sunt ascultatorii unui post de radio, ci foștii colegi din presă și vizitatorii paginilor de internet.

11246575_497331927086843_1896558633_oAlexandra HODOROABA – asistent manager

Alexandra a intrat în echipa TERRA în anul al III-lea de facultate, ca practicant, continuând-și activitatea ca voluntar în lupta pentru protecția mediului. Este absolventă a Universității Politehnica din București, Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice cu specializarea in Protecția Mediului. De asemenea a absolvit și cursurile de masterat în Ingineria și Management în Protecția Mediului. Alexandra este o fire ambițioasă și responsabilă și se implică în toate proiectele fundației.

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Educatie pentru mediu”]

1. eSchool4S [2014 – 2016]

Scopul proiectului eSchool4S este de a crea o retea internationala cu implicarea factorilor interesati din sectorul educatiei, a institutiilor de formare a profesorilor, a scolilor si elevilor, in vederea dezvoltarii, testarii si diseminarii conceptelor inovatoare de e-teaching pentru licee din regiunea Dunarii.

Obiectivele retelei eSchool4S sunt urmatoarele:

 1. Initierea si dezvoltarea durabila a unei retele regionale de factori interesati si factori de decizie de la nivel national;
 2. Crearea unei platforme operationale pentru cooperare regionala si schimb de informatii, opinii, know-how si de experienta intre proiecte si programe, precum si intre profesori si institutiile de formare a profesorilor din toate tarile din regiunea Dunarii;
 3. Cresterea gradului de constientizare a factorilor de decizie, precum si a profesorilor privind implementarea ESD (i.e. Education for Sustainable Development) intr-un cadru interdisciplinar in contextul integrarii europene si cooperarii regionale;
 4. Realizarea unui raport privind inovarea in domeniile tematice abordate de reteaua eSchool4S;
 5. Dezvoltarea si demonstrarea utilitatii unor metode si instrumente inovatoare pentru proiectarea si implementarea de cursuri bazate pe utilizarea platformelor web interactive si de proiecte virtuale realizate in parteneriat, care sa implice profesori si elevi din diferite tari din regiunea Dunarii;
 6. Aplicarea conceptelor de e-teaching si a materialelor elaborate in comun in clasele din cadrul platformei web eSchool4S;
 7. Monitorizarea si evaluarea continua a dezvoltarii retelei eSchool4S si a activitatilor sale;
 8. Promovarea eficienta a retelei eSchool4S si diseminarea ulterioara a rezultatelor acesteia.

Grupuri tinta:

 • institutii nationale/regionale din sectorul educatiei;
 • institutii de formare a profesorilor;
 • inspectori scolari, directori de unitati de invatamant;
 • profesori;

Coordonator: Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ-Germania)

Parteneri: Landesakademie für Fortbildung/Personalentwicklung an Schulen (LAK-Germania), Pädagogische Hochschule Tirol (PHT-Austria), College of Nyíregyháza (TTC-Ungaria), Academia Istropolitana Nova (AIN-Slovacia), e-code Education for Continuous Development (ECD-Slovacia), Aquilonis d.o.o. consultancy for business and management (L3A-Croatia), Faculty of Philosophy, University of Belgrade (UBG-Serbia), Aprilov National High School (APG-Bulgaria), TERRA Mileniul III Foundation (TMI-Romania).

Finantator: Comisia Europeana – Programul Comenius

2. Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice [2014 – 2015]

Tinerii Ambasadori in Lupta cu Schimbarile Climatice abordeaza nevoia de educatie privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la schimbarile climatice in randul tinerilor, care reprezinta una din categoriile cele mai vulnerabile la efectele acestui fenomen.

Editiile anterioare ale proiectului au fost derulate de Fundatia TERRA Mileniul III si Federatia RAC-RO, cu sprijinul financiar al Ambasadei Marii Britanii in 2008, prin suportul financiar al Ambasadei Danemarcei la Bucuresti in anul 2009 si in 2010 – 2011 cu sprijinul Ambasadei Germaniei. Pe parcursul celor trei editii, peste 1000 de elevi au fost implicati, numarul lor crescand de la an la an.

Obiective:

 • cresterea gradului de instruire a elevilor si profesorilor privind cauzele si efectele schimbarilor climatice;
 • constientizarea comunitatilor locale cu privire la schimbarile climatice;
 • influentarea politicilor publice privind educatia pentru mediu;
 • dezvoltarea capacitatii de training a solicitantului.

  Grupuri tinta:

 • elevi, profesori, membri ai comunitatilor locale;
 • inspectori scolari, directori de unitati de invatamant;
 • autoritatile de la nivel local si national din sectorul educatiei.

  Activitati:

 • sesiuni de training cu profesorii selectati;
 • sesiuni de instruire cu elevii pe tematica schimbarilor climatice in unitatile de invatamant partenere din ciclul gimnazial;
 • Dezvoltarea unui suport de curs online;
 • dezvoltarea unor materiale didactice specifice;
 • vizite de studiu;
 • campanii de constientizare la nivel local;
 • concursuri.

Coordonator: Fundatia TERRA Mileniul III

Parteneri: Asociatia Prietenii Pamantului Galati si Asociatia Clubul de Ecologie si Turism „Floarea Reginei” Sinaia

Finantator: granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, in valoare de 139.485 euro din care 14.580 euro reprezinta contributie proprie.

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Schimbari climatice”]

1.Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila

Proiectul Solutii Eco-Inovatoare pentru Dezvoltare Rurala Durabila propune valorificarea potentialului terenurilor neexploatate, degradate sau nepotrivite culturilor agricole, prin cultivarea plantelor „energetice” rezistente, cu impact economic pozitiv si de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera. Proiectul propune cresterea gradului de informare si constientizare a comunitatilor rurale privind independenta energetica la lucrari agricole si in gospodarie, prin utilizarea biocarburantilor din plante energetice si valorificarea biomasei ramase pentru hrana animalelor.

Obiective:

 • Cresterea gradului de informare si constientizare a minim 5 comunitati rurale din 5 judete privind solutii eco-inovative de producere a biocarburantului la nivel local, oportunitati de exploatare a plantelor energetice rezistente  in contextul schimbarilor climatice;
 • Dezvoltarea unui proiect demonstrativ pentru producerea biocarburantului (600 l) din cultura de camelina, de pe o suprafata de teren degradat si/sau contaminat (2ha) din cel putin un ciclu de productie (4 t);
 • Cresterea gradului de implicare a aproximativ 10 ONG-uri si a aproximativ 20 de fermieri in dezvoltarea politicilor publice privind biocombustibilii.

Grupul tinta:

 • Fermieri
 • Comunitati locale
 • Studenti de la Universitatea Agronomica, voluntari ai centrului Biotechgen
 • ONG-uri de mediu

Activitati principale:

 • Elaborare unei brosuri de promovare a culturii plantelor energetice si a uneia cu rezultatele proiectului
 • Analize de calitate a solului inainte de insamantare si dupa recoltare;
 • Insamantare si recoltare;
 • Proiect demonstrativ pentru producerea biocombustibilului la scara redusa;
 • Vizite de lucru, seminarii : „Camelina: avantajele cultivarii si a utilizarii acesteia in productia de biocombustibili”;
 • Campanie de advocacy la nivelul factorilor de decizie pentru reglementarea sectorului;

Perioada de implementare: aprilie 2015 – iunie 2016

Coordonator: Asociatia Centrul de Biotehnologii Microbiene-BIOTEHGEN

Parteneri: TERRA Mileniul III, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Turbomotoare COMOTI

 

2. Economia Sociala si Solidaritatea: abordare sustenabila de dezvoltare in Anul European al Dezvoltarii 2015 si dincolo de acesta [2015-2017]

Obiectivul general al proiectului este de a contribui la identificarea unei solutii coerente si cuprinzatoare la provocarile globale pe care le implica reducerea saraciei si dezvoltarea durabila, asigurand o viata decenta tuturor pana in anul 2030. Proiectul va fi implementat in 46 de teritorii din 23 de tari.

Obiectivul specific consta in sporirea competentelor retelelor de dezvoltare si a retelelor de economie sociala si solidaritate in cele 46 de teritorii privind rolul pe care economia sociala si solidaritatea il pot juca in lupta globala impotriva saraciei si in promovarea unui stil de viata durabil.

Grupurile tinta:

 • N.G.-uri care activeaza deja in retele de cooperare internationala;
 • Comitetele de economie sociala si solidaritate;
 • Autoritati locale care activeaza in domeniul dezvoltarii cooperarii, planificarii locale ti economiei;
 • Alte organizatii ale societatii civile.

 

Activitati:

 • Identificarea de exemple de buna practica in cele 9 tari in curs de dezvoltare si in cele 46 de teritorii din Europa incluse in proiect;
 • Realizarea de workshop-uri si de evenimente locale pe tematica economiei sociale;
 • Realizarea de materiale video si grafice specifice;
 • Desfasurarea de sesiuni de training;
 • Realizarea de festivaluri de film in cele 46 de teritorii incluse in proiect;
 • Activitati de advocacy si lobby;
 • Realizarea unei harti online interactive cu cele mai semnificative initiative din domeniul economiei sociale.

 

Coordonator: COSPE (Cooperazione per lo Sviluppo dei Paesi Emergenti), Italia.

Parteneri: TERRA Mileniul III Foundation (Romania), Südwind Agentur (Austria), INKOTA-netzwerk (Germania), DEŠA-Dubrovnik (Croatia), KOPIN (Malta), Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional (Spania), Zwiazek Stowarzyszen Polska Zielona Siec (Alliance of Associations Polish Green Network – PGN)  in Polonia, Ekumenicka akademie Praha Europe (Cehia), Fair Trade Hellas  (Grecia), NGO Mondo (Estonia), Balkan Institute for Labour and Social Policy (Bulgaria), CARDET  (Cipru), Pro Ethical Trade Finland (PETF)/ Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) in Finlanda, Ressources Humaines Sans Frontières (RHSF) in Franta, The Co-operative College and Think Global (U.K.), Cromo Foundation si Foundation for Development of Democratic Rights –DemNet- in Ungaria, Instituto Marquês de Valle Flôr (IMVF) in Portugalia, Slovak Centre for Communication and Development in Slovacia, Mirovni institut – Institut za sodobne družbene in politične študije / Peace Institute – Institute for Contemporary Social and Political Studies in Slovenia, Action pour le Développement ASBL- SOS FAIM in Belgia, Green Liberty (Zaļā brīvība) in Letonia, Waterford One World Centre in Irlanda.

Finantator: EuropeAid/134863/C/ACT/MULTI

 

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Politici publice”]

1. Dezvoltare durabila a comunitatilor locale prin colectarea selectiva eficienta a deseurilor [2015–2016]

Proiectul isi propune sa gaseasca solutii viabile de imbunatatire a politicilor actuale de colectare selectiva si valorificare a deseurilor in municipiile din Romania cu ajutorul participarii civice. Solutiile identificate prin acest proiect au menirea de a ajuta la indeplinirea obiectivelor Strategiei Nationale de Gestionare a  Deseurilor 2014 – 2020 in privinta  instruirii si educarii populatiei in domeniul gestionarii deseurilor.

Proiectul vizeaza sprijinirea dezvoltarii durabile prin cresterea participarii publice la procesul decizional privind designul sistemelor de colectare selectiva si valorificare a deseurilor din mediul urban si implicit cresterea gradului de colectare selectiva a deseurilor.

Principalele obiective:

 • Identificarea unor mecanisme eficiente de punere in aplicare a obiectivului Strategiei Nationale de Gestionare a Deseurilor 2014 – 2020 privind imbunatatirea participarii publicului la luarea deciziei de mediu prin programe de instruire si educare a populatiei in domeniul gestionarii deseurilor;
 • Cresterea implicarii cetatenilor si a organizatiilor societatii civile din mediul urban la eficientizarea politicilor publice de colectare selectiva a deseurilor (organizatii neguvernamentale, asociatii de proprietari ale blocurilor si cetateni);
 • Consolidarea capacitatii organizationale a aplicatului in promovarea de politici publice eficiente in domeniul dezvoltarii durabile prin colectare selectiva/valorificare a deseurilor prin oferirea de expertiza de monitorizare a aplicarii acestor politici si de masurare a calitatii serviciilor publice din domeniu si participare publica in procesul decizional, in comunitatile urbane din Romania.

Grupul tinta:

 • Cetatenii prin intermediul a diferite activitati de consultare publica,
 • Organizatii neguvernamentale locale prin activitati de crestere a capacitatii de implicare in procesele decizionale
 • Municipii care vor participa in cadrul evaluarii nationale privind stadiul actual al colectarii selective a deseurilor si care vor beneficia de masurile de imbunatatire a gradului de colectare selectiva in urma procesului de consultare cu cetatenii.

Activitati principale:

 • Realizarea unui studiu diagnoza la nivel national privind atingerea tintelor de valorificare;
 • Organizarea unei sedinte metodologice privind scenariile de colectare selectiva;
 • Derularea unei campanii de consultare publica;
 • Derularea unei campanii de promovare si implicare cetateneasca;
 • Organizarea unei conferinte nationale;
 • Comunicarea in presa a activitatilor realizate in proiect.

Perioada de implementare: aprilie 2015 – aprilie 2016

Coordonator: Institutul pentru Politici Publice.

Parteneri: Fundatia Terra Mileniul III si Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat.

Finantator: EEA Grants prin Fondul ONG in Romania

 

2. Green Cities – Green Regions (Orase Verzi – Regiuni Verzi) [2015-2017]

Proiectul “Orase Verzi – Regiuni Verzi” isi propune sa elaboreze un parteneriat durabil intre partenerii elvetieni si romani cu scopul de a contribui la identificarea unor solutii potrivite pentru tranzitia catre o economie verde cu focus catre economia verde la nivel local/regional, ca o necesitate derivata din frecventa si amploarea fenomenelor asociate cu schimbarile climatice atat in Romania, cat si in lume.

Obiective:

 • Cresterea nivelului de informatii al autoritatilor locale romane in legatura cu economia verde si a expertizei privind dezvoltarea urbana cu emisii scazute;
 • Cresterea capacitatii autoritatilor locale de a elabora si implementa politici publice responsabile din punct de vedere al climei;
 • Imbunatatirea nivelului de cooperare dintre municipii si regiuni verzi din Romania si Elvetia.

Activitati principale:

 • Seminarii pentru factorii locali de decizie privind economia verde pentru orasele verzi si seminarii tematice privind reducerea de GES si trecerea de la nivel local la nivel regional;
 • Sesiune de training privind inventarul de GES pentru expertii locali;
 • Vizita de studiu in Geneva si zona Lausanne (Suisse Romande);
 • Orase Verzi – Brosura cu Povesti de Succes;
 • Cautarea celor mai bune potentiale proiecte verzi din Romania;
 • Dezvoltarea unor planuri de actiune pentru 5 orase verzi;
 • Conferinta Internationala “Orase Verzi – Regiuni Verzi”;
 • Vizibilitatea proiectului si diseminarea informatiilor – presa, site-uri, newsletter etc.

Grupul tinta:

 • Factori de decizie locali;
 • Functionari publici;
 • Angajati in cadrul companiilor pentru servicii publice care apartin de administratia locala.

Coordonator: Fundatia TERRA Mileniul III

Partenerii:  R20 – Regiuni pentru Actiuni Climatice si Asociatia Municipiilor din Romania (AMR).

Perioada: aprilie 2015 – aprilie 2017

Finantator: Programul de cooperare Romano-Elvetian

3.Initiativa Cetateneasca Europeana Impotriva TTIP

Conform definitiilor oficiale, publicate pe site-urile Comisiei Europene, TTIP este un acord comercial in curs de negociere intre Uniunea Europeana si Statele Unite. Prevederile acestui acord au ca scop ‘’inlaturarea barierelor din calea comertului (tarife vamale, reglementari inutile, restrictii privind investitiile etc.) intr-o gama larga de sectoare economice, pentru a facilita cumpararea si vanzarea de marfuri si servicii intre UE si SUA.”

Asadar, scopul principal al TTIP, dupa cum recunosc chiar autorii negocierilor, este de a elimina anumite „bariere” de reglementare care limiteaza profiturile corporatiilor transnationale de pe ambele parti ale Atlanticului. Aceste „reglementari inutile”, sunt de fapt standardele sociale si reglementarile de mediu care reusesc (inca) sa protejeze cetatenii europeni de abuzuri ale corporatiilor sau de  substante nocive in alimentatie sau mediu inconjurator. Bariere pot fi drepturile din domeniul muncii, normele de siguranta alimentara (inclusiv restrictiile ce privesc OMG-urile), conditiile de utilizarea substantelor chimice toxice si legile privind protectia datelor personale

Obiectiv principal:

Dorim sa impiedicam incheierea TTIP si CETA deoarece acestea includ mai multe puncte critice, precum solutionarea litigiilor intre investitori si stat si dispozitii cu privire la cooperarea in materie de reglementare, care constituie o amenintare pentru democratie si statul de drept. Dorim sa prevenim scaderea standardelor din sectorul ocuparii fortei de munca, social, de protectie a mediului, de protectie a datelor cu caracter personal si de protectie a consumatorului, precum si liberalizarea serviciilor publice (ex: alimentarea cu apa) si a bunurilor culturale in urma acestor negocieri netransparente. Initiativa cetateneasca europeana, ECI, sustine o politica comerciala si de investitii alternativa in UE.

Cresterea gradului de constientizare a cetatenilor cu privire la urmarile Parteneriatului Transatlantic pentru Comert si Investitii.

Activitati:

 • Comunicare pe diverse canale, inclusiv retele de socializare,
 • Diseminarea de materiale de informare,
 • Organizarea de evenimente cu factorii interesati – informare si/sau trening,
 • Organizarea de actiuni de promovare a site-ului stopttip.ro si semnarea petitiei de catre persoanele care au acces la informative,
 • Organizarea dezbaterii publice.

Grupuri tinta:

 • Autoritati publice internationale, nationale si regionale,
 • Publicul general, pentru a fi informat in legatura cu pericolele la care ne supune Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii, cum ar fi: pericolul pentru democratie, drepturi sociale si mediu,
 • Mass-media.

Perioada de implementare:  octombrie 2014 – octombrie 2015

Parteneri:  ActiveWatch, Grupul de Interventie Civica, Romania Fara Ei, Salvati Rosia Montana, Mining Watch, R9TM, Militia Spirituala, Centrul pentru Resurse Civice, Asociatia Edelvais, Asociatia de Sprijin si Intrajutorare Solidaritatea, Romania Vie, Neuer Weg, Grupul Fara Fracturare.

Finantator:  JMG Foundation

 

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Fonduri structurale”]

1.Participare activa a ONG-urilor in managementul Fondurilor Europene [2014 – 2015]

Proiectul raspunde nevoii de dezvoltare a capacitatii Coalitiei ONG-uri pentru Fonduri Structurale si, la fel de important, de crestere a implicarii societatii civile in managementul fondurilor europene.

La 8 ani de la infiintare, Coalitia ONG-uri pentru Fonduri Structurale urmeaza sa-si redefineasca strategia de actiune pe termen mediu si lung, procedurile de lucru, sa-si dezvolte capacitatea de advocacy, sa promoveze propuneri de imbunatatire a mecanismelor de finantare pentru 2014-2020.

Rezultate:

 • instruirea membrilor in evaluare de program si proceduri europene;
 • schimb de experienta cu o structura europeana similara;
 • minim 300 de sustinatori;
 • mecanism de monitorizare;
 • propuneri de imbunatatire a mecanismelor de finantare;
 • amendamente pe documentele programatice si subsecvente;
 • analiza a raportului cost-eficienta inregistrat de organizatiile ce au accesat fonduri europene.

Coordonator: Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Website: http://www.ce-re.ro/participare-activa-ong

Parteneri: Fundatia TERRA Mileniul III, ActiveWatch, CENTRAS, ANBCC, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, Alpha Transilvana, Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Finantator: granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, iar valoarea finantarii nerambursabile este de 89374 Euro.

[/tab_item] [tab_item title=”Proiecte – Energie nucleara”]

1. Monitorizarea domeniului nuclear in Romania [2014-2015]

Energia nucleara inca mai beneficiaza de prezumtia de energie ieftina, curata si sigura. Insa atunci cand se vorbeste despre pretul energiei obtinute din operarea unei centrale nucleare sunt prezentate doar o parte din costuri. Cheltuielile pentru obtinerea energiei nucleare pornesc din minele de uraniu, trecand prin prelucrarea combustibilului pentru folosirea lui in centrale, fapt ce produce deja o serie de deseuri ce trebuie gestionate, si ajungand la functionarea de zi cu zi a centralelor ce conduce la o alta serie de deseuri.

Obiective:

 • Contributie la realizarea unei brosuri despre procedurile Evaluare de Impact asupra Mediului a Prelungirii Duratei de Viata pentru centrala de la Cernavoda
 • Participare si activitati de lobby pentru proceduri de EIM monitorizarea EIM pentru extinderea CNE Paks II din Ungaria
 • Monitorizarea progresului transpunerii Directivei Cadru privind Deseurile
 • Continuarea cercetarii pe tema testelor de stres in Romania, solicitand intalniri si facand publice masurile derulate.

Grupuri-tinta:

 • Autoritatile de reglementare in domeniul nuclear;
 • Autoritati publice nationale si regionale;
 • Publicul general pentru a fi informat in legatura cu costurile ascunse ale energiei nucleare;
 • ONG-uri interesate de monitorizarea investitiilor publice in domeniul nuclear (Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda);
 • Mass-media.

Perioada de implementare: Iulie 2014 – Iunie 2015

Finantator:  Environmental Partnership Association, Cehia

 

[/tab_item] [tab_item title=”Evenimente”]

1. ONG FEST și Marșul Pădurilor

Ziua de 9 mai 2015 a fost plina de activitati in care TERRA Mileniul III si-a transmis mesajele in comunitate.

In prima parte a zilei, precum si in ziua precedent, proiectele noastre au fost cunoscute de catre publicul participant la ONG Fest 2015.

Apoi am fost parte din cea mai importanta miscare de mediu care a avut loc in anul 2015: Marsul Padurilor.Pornit ca o reactive impotriva haosului din gestionarea padurilor, protestul s-a dezvoltat rapid, devenind cea mai importanta miscare din ultimii 25 de ani, care ia pozitie impotriva defrisarilor abuzive, impotriva taierilor la ras, actiuni iresponsabile care au generat o gramada de efecte dezastruoase pentru comunitatile din zona si numai. Schimbarile climatice sunt stranse legate de scaderea suprafetelor impadurite.

2. Vama Veche – campanie strângere de semnături în Campania STOP TTIP

In cadrul campaniei Initiativa cetateneasca independent impotriva TTIP, TERRA Mileniul III a initiat mai multe zile de actiune in VAMA VECHE. Pe parcursul intregului weekend 1-3 mai, am organizat o strangere de semnaturi pentru Initiativa Cetateaneasca Europeana Independenta cu ajutorul unui stand situat pe plaja. Am impartit materiale, am participat la discutii cu cei interesati de subiect si am adunat un numar semnificativ de semnaturi adunate la cele peste 3000 000 de semnaturi din toata Europa. Ne-au ajutat voluntari si organizatii partenere in Coalitia STOP TTIP ROMANIA.

[/tab_item] [tab_item title=”Dezvoltare organizationala”]

1. Curs online SCHIMBARILE CLIMATICE

In cadrul proiectului Tinerii Ambasadori in lupta cu Schimbarile Climatice a fost lansat, in faza de testare, cursul online „Schimbarile Climatice”. Cursul asigura cunostintele de baza cu privire la acest fenomen. Cunostintele dobandite in cadrul acestui curs sunt utile in procesul de absorbtie a fondurilor structurale 2014 – 2020, unde 20% din fonduri sunt destinate proiectelor ce vizeaza masuri de atenuare si adaptare la schimbarile climatice.
Atat pentru cei care desfasoara activitati in cadrul departamentelor de mediu ale companiilor, cat si pentru responsabilii de mediu din cadrul autoritatilor publice, cursul este de importansa majora.  Cursul este structurat pe o perioada de 6 saptamani si necesita o alocare de timp de aproximativ 4 – 5 ore pe saptamana, timp in care veti parcurge prezentarile ppt dar si alte materiale aditionale de tip filme, brosuri, infografice etc. Avantajul este ca va puteti gestiona singuri timpul in functie de disponibilitatea dvs.

2. Emisiunea TERRA Live

Emisiunea „TERRA live” este un proiect multimedia realizat impreuna cu postul radio si televiziune online LYNX. Emisiunea gazduieste subiecte din actualitatea de mediu, prezinta proiectele TERRA III si ale partenerilor si s-a transformat intr-un spatiu rezervat societatii civile. Proiectul a demarat la inceputul anului 2015 si continua si in prezent. Pe parcursul anului trecut au fost dezbatute subiecte ce tin de schimbarile climatice, de educatie, economie sociala sau atitudine civica. Emisiunea se difuzeaza in direct, miercurea de la ora 13, pe pagina www.radiolynx.ro iar inregistrarile emisiunii sunt disponibile pe pagina dedicata emisiunii de pe site-ul www.terramileniultrei.ro.

 

 

 

[/tab_item] [tab_item title=”Retele”]

Fundatia TERRA Mileniul III face parte din mai multe retele, astfel:

 • pe plan national:

Reteaua de Actiune pentru Clima – Romania (RAC-RO) este o asociatie de 13 ONG-uri ce are ca misiune reducerea impactului activitatilor umane asupra climei si limitarea efectelor schimbarilor climatice. Printre obiectivele RAC-RO se numara cresterea gradului de constientizare a populatiei si a factorilor de decizie privind schimbarile climatice, cresterea participarii publicului la actiuni de reducere si prevenire a schimbarilor climatice si imbunatatirea calitatii educatiei privind mediul si schimbarile climatice.

Website: http://www.rac-ro.ngo.ro/

Coalitia pentru Mediu din Romania este o asociere de 69 de organizatii neguvernamentale de protectia mediului din Romania, infiintata in 2009, ca rezultat al Forumului ONG de mediu. Organizatiile afiliate si-au propus ca pana in 2020, sectorul de mediu sa devina cel mai puternic sector neguvernamental din Romania. Printre obiectivele Coalitiei se numara: cresterea gradului de constientizare a populatiei si a factorilor de decizie privind protectia mediului, imbunatatirea calitatii educatiei privind mediul si cresterea implicarii societatii civile in dezvoltarea politicilor publice pentru a reduce impactul activitatilor umane asupra mediului.

Website: http://coalitiapentrumediu.ro/

 • pe plan european:

Climate Action Network (CAN) este recunoscuta ca cea mai importanta retea de organizatii europene in domeniul climei si cel al energiei. Cu 129 de membri din 25 de tari, CAN-E depune eforturi pentru prevenirea efectelor schimbarilor climatice si promoveaza energia nepoluanta si politicile de mediu in Europa.

Website: http://www.climatenetwork.org/

INFORSE-Europe este o retea de 80 de organizatii nonguvernamentale ce promoveaza prin proiectele lor energia nepoluanta, ca solutie pentru reducerea saraciei si combaterea problemelor de mediu.

Website: http://www.inforse.org/europe/

[/tab_item] [tab_item title=”Buget”]

Finanțatori proiecte 2015:Informații suplimentare despre activitățile/proiectele Fundației TERRA Mileniul III sunt disponibile în rapoartele de activitate din anii precedenți: http://terramileniultrei.ro/rapoarte-anuale/.

[/tab_item]

 

[/tab]

 

Tags: No tags

Comments are closed.