Ong-uri respinse de la fonduri europene pentru că au propus o contribuție proprie prea mare în cofinanțare proiectelor.

43 de organizatii neguvernamentale reunite in Coalitia pentru Fonduri Structurale au trimis autoritatilor o scrisoare deschisa prin care semnaleaza nereguli in gestionarea Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), cererea de proiecte nr.2/2017 si cer reluarea evaluarii proiectelor depuse in cadrul apelului.

In scrisoarea adresata domnului Paul Stanescu, Ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, domnului Marius Nica, Ministru delegat pentru Fonduri Europene si doamnei Centrine de Buggenoms, Seful Unitatii Romania, Bulgaria, DG Employment, Comisia Europeana, ong-urile arata ca 64% din proiecte au fost respinse pentru nerespectarea conformitatii administrative si eligibilitatii invocand-se motivari ilegale si irationale.

„O buna parte dintre proiecte au fost respinse pentru ca, in sistemul MySmis, contributia solicitantului apare ca fiind mai mare decat minimum specificat in ghidul de finantare. Dincolo de absurdul unei respingeri a cererii de finantare pentru o contributie proprie mai mare la bugetul proiectului, exista cazuri in care proiectele au fost respinse deoarece valoarea asistentei financiare nerambursabile solicitate reprezinta 97,9999% din valoarea totala eligibila, in loc de 98%, astfel cum se prevede in documentele relevante.” se arata in scrisoare.

Regulamentul UE nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, art. 120 prevede plafoane maximale ale finantarii FSE si nu procente fixe. In logica criteriilor stabilite prin acest regulament contributia maxima UE intr-un proiect trebuie sa fie de maxim 98% si nu exact 98%. In plus obligarea celor care inscriu proiecte in softul MySmis sa introduca valori cu 4 zecimale poate produce erori de calcul.

 Atasam scrisoarea integrala si lista de semnatari.

Domnului Paul Stanescu, Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene

Domnului Marius Nica, Ministru delegat pentru Fonduri Europene

Doamnei Centrine de Buggenoms, Seful Unitatii Romania, Bulgaria, DG Employment, Comisia Europeana Spre stiinta: Doamnei Gabriela Bostanescu, Director AM POCA

Ref.: Nereguli in gestionarea Programului Operational Capacitate Administrativa/ cererea de proiecte nr.2/2017

Stimati domni ministri, Stimate doamne director,

Numarul mare de cereri de finantare respinse in etapa de verificare a conformitatii administrative si eligibilitatii in cazul POCA nr. CP 2/2017 „Cresterea capacitatii ONG-urilor si a partenerilor sociali de a formula politici publice alternative, in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa 2014-2020” (MySMIS: POCA/111/1/1) semnaleaza ca procesul de evaluare a fost grav viciat. Analiza pe care am facut-o noi indica o serie de probleme majore:

  • Rigorile absurde impuse promotorilor de proiecte, cu incalcarea unor prevederi ale reglementarilor Europene si nationale;
  • Erori tehnice si abateri de la prevederi legale in procesul de evaluare;
  • Neclaritati in comunicarea cerintelor de finantare;
  • Incalcarea principiului tratamentului egal al solicitantilor;
  • Incalcarea principiului utilizarii eficiente a fondurilor publice.

Lista intermediara a rezultatelor obtinute in urma derularii etapei de evaluare tehnica si financiara aferenta cererilor de finantare depuse in cadrul cererii de proiecte nr. CP 2/2017 a fost publicata in data de 24 octombrie a.c. 64% din proiecte au fost respinse pentru nerespectarea conformitatii administrative si eligibilitatii.

O buna parte dintre proiecte au fost respinse pentru ca, in sistemul MySmis, contributia solicitantului apare ca fiind mai mare decat minimum specificat in ghidul de finantare. Dincolo de absurdul unei respingeri a cererii de finantare pentru o contributie proprie mai mare la bugetul proiectului, exista cazuri in care proiectele au fost respinse deoarece valoarea asistentei financiare nerambursabile solicitate reprezinta 97,9999% din valoarea totala eligibila, in loc de 98%, astfel cum se prevede in documentele relevante.

Conditia ca intensitatea finantarii nerambursabile sa fie de 98,0000% si contributia solicitantului de 2,0000% o consideram abuziva deoarece ea incalca:

a) Regulamentul UE nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, art. 120 care prevede plafoane maximale ale finantarii FSE si nu procente fixe;

b)Regulamentul UE nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului, art. 96 pct. 2d alin. (4) care prevede „Atunci cand cofinantarea nationala este constituita din cofinantari publice si private, tabelul prezinta defalcarea indicativa intre componentele publice si private.”;

c)Hotarare privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014 – 2020, care obliga autoritatea de management a POCA sa stabileasca limite maxime si minime ale elementelor valorice si nu plafoane fixe (art.3)

d)Anexa II la Ghidul Solicitantului care, la criteriul B5 din lista de criterii de verificare a conformitatii administrative prevede ca bugetul sa se incadreze in limitele stabilite de Ghidul Solicitantului.

Toate aceste documente impun considerarea plafonului de 98,0000% drept un plafon maximal pana la care se poate solicita finantarea nerambursabila si nu un procent fix astfel ca respingerea proiectelor cu o contributie proprie mai mare de 2% nu este doar irationala ci si ilegala.

Call-urile lansate de POCA in perioada 2016 – 2017 nu trateaza in mod unitar cofinantarea incalcand astfel principiul tratamentului egal al solicitantilor. Cele lansate in 2016 (IP3, IP4, IP5, IP6, IP7) prevad contributie minima de 2%. Call-urile lansate in 2017 prevad fie cofinatare in cota fixa de 2% (CP1, CP2-dupa corr 1, CP3, CP5, CP6 si IP9), fie contributie minima de 2% (CP4). Stabilind o cota fixa de cofinantare, POCA incalca si principiul utilizarii eficiente a fondurilor publice pentru ca nu permite solicitantilor sa cofinanteze proiectele intr-o cota mai mare, degrevand astfel bugetul public de o cheltuiala.

Dincolo de acest aspect grav de respingere abuziva si ilogica a proiectelor care aduc o contributie privata mai mare de 2%, experienta de gestionare a programului CP 2/2017 (MySmis POCA/111/1/1) a permis identificarea unor deficiente suplimentare dintre care enumeram:

  • calculul contributiilor cu 4 zecimale in loc de doua zecimale,
  • respingerea de proiecte pe criterii insignifiante precum nementionarea expresa in cererea de finantare a unor clauze ale viitoarelor contracte de finantare (spre exemplu nementionarea faptului ca afisele tiparite in cadrul proiectului se vor lipi in locuri vizibile)

In plus, asistam la o minimalizare a rolului pe care organizatiile neguvernamentale il pot juca in intarirea capacitatii administratiei, in special in zona de crestere a transparentei decizionale. La 4 ani de la debutul perioadei de programare, acest apel de proiecte a fost primul pentru care organizatiile neguvernamentale au fost eligibile in calitate de promotori.

Birocratia excesiva si orientarea pe proces si nu pe rezultat au fost recunoascute de toti actorii implicati, inclusiv de Autoritatile de Management si liderii politici, ca fiind unul dintre cele mai relevante obstacole pentru absorbtia fondurilor europene in perioada 2007-2013 si mai ales pentru impactul proiectelor finantate. Cu toate acestea, perioada actuala de programare vine cu acelasi tip de birocratie si interes pentru aspectele formale.

Va solicitam, domnilor ministri, reluarea evaluarii in cazul apelului CP 2/2017 din cadrul POCA.

Cu deosebit respect,

Oana Preda, Director al CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica, in numele Coalitiei ONG pentru Fonduri Structurale

Nicoleta Andreescu, Director executiv, APADOR-CH

Mircea Toma, Presedinte, ActiveWatch

Sergiu Tara, Presedinte executiv, Asociatia Comunelor din Romania

Adrian Moraru, Director, Institutul pentru Politici Publice

Lavinia Andrei, Presedinte, TERRA Mileniul III Liviu Cioineag, Director, Coalitia Natura 2000

Florin MOISA, Presedinte Executiv, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

Gabriela Stanciu, Director, Fundatia PACT

Octavian Rusu, Presedinte, Centrul pentru legislatie non profit

Adelaide Katerine Tarpan, Presedinte, FEDRA – Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist

Cristina Guseth, Director, Fundatia Freedom House

Dan Hulea, Director executiv, Societatea Ornitologica din Romania Sorin Ionita, Presedinte, Expert Forum

Stefan TEISANU, Director executiv, Centrul Cultural Clujean

Alexandra TODERITA, Director, Centrul Roman de Politici Europene

Doru Mitrana, Presedinte, Fundatia Mai Mult Verde

Raluca Ouriaghli, Presedinte, RISE Romania – Reteaua Romana a intreprinderilor sociale de insertie

Gelu Duminica, Director executiv, Agentia pentru dezvoltare Comunitara Impreuna

Feopenta Petrica, Asociatia Comunelor din Romania – Filiala Neamt

Aurelia Pasare, Presedinte, Asociatia Four Change

Nicoleta Dascalu, Director, Asociatia Romana Anti-SIDA

Mioara Chifu, Director, Asociatia Romano ButiQ

Rodica Novac, Presedinte, Asociatia pentru Dialog, Ocupare si Migratie CONECT

Mihaela Nabar, Sef departament, World Vision Romania

Corina Atanasiu, Director Executiv, Asociatia CAIES

Angela Achitei, Presedinte, Fundatia Alaturi de Voi Iasi

Raluca Ouriaghli, Director, Ateliere Fara Frontiere

Marian Stoian, Director, Asociatia Eurocentrica

Valentin Neacsu, Presedinte, Asociatia Greuceanu

Camelia Intorsura-Moldoveanu, Presedinte, Asociatia Institulul Roman pentru Protectia Mediului Inconjurator

Stefan Padure, Presedinte, Asociatia pentru Promovarea Alimentului Romanesc

Alexandru Anghel, Administrator, Think Development & Consultancy

Iuliana Iliescu, Manager programe, Asociatia Pro Democratia

Arpad Harangozo, Manager proiect, Uniunea Editorilor din Romania

Ovidiu Morar, Presedinte, Fundatia Culturala Art Promo

Adina Manea, Director, Fundatia Tineri pentru Tineri

Ana-Maria Paladus, Vicepresedinte, Asociatia REPER21

Ovidiu Voicu, Director, Centrul pentru Inovare Publica

Vera Marin, Presedinte, Asociatia pentru Tranzitie Urbana

Diana Culescu, Presedinte, Asociatia Peisagistilor din Romania (AsoP)

Lucian Gaman, Presedinte, Asociatia Centrul de Resurse Apollo Ploiesti

Mihaela MOSTAVI, Presedinte, Fundatia Convergente Europene

Tags: No tags

Comments are closed.