Licitatia pentru constructia pasajului Barasab sfideaza legea – 17.04.2006

Fundatia TERRA Mileniul III si Centrul de Resurse Juridice someaza Primaria Municipiului Bucuresti sa respecte legislatia in ceea ce priveste proiectul de pasaj suprateran Basarab.

Pana in acest moment PMB a incalcat de mai multe ori legislatia privind: accesul la informatii, achizitiile publice, precum si legislatia de mediu.

In ceea ce priveste OG 60/2001* privind achizitiile publice, licitatia pentru constructia pasajului a fost lansata fara ca Primaria Municipiului Bucuresti sa fi obtinut acordul de mediu sau autorizatia de constructie. Demararea unor licitatii fara obtinerea acordurilor respective duce la anularea licitatiei, ofertele companiilor de constructie adresandu-se unor proiecte ce nu mai sunt valabile.

Licitatia pentru constructia pasajului suprateran Basarab a fost lansata pe 16 decembrie 2005 (data publicarii anuntului de participare in Monitorul Oficial). Ulterior, anuntul a suferit modificari, data limita de depunere a ofertelor fiind amanata pentru 15 martie, apoi pentru 31 martie 2006. PMB nu obtinuse autorizatia de construire nici pana la sfarsitul lunii februarie.

Proiectul de pasaj suprateran este un proiect cu impact negativ asupra populatiei din zona Titulescu, ce se opun in continuare acestuia, contrar afirmatiilor Primarului Municipiului Bucuresti, dl. Adriean Videanu, care sustine ca s-a ajuns la un acord cu riveranii.

In ceea ce priveste accesul la informatii, Fundatia TERRA Mileniul III, Centrul de Resurse Juridice si asociatiile de proprietari din zona Titulescu au intentat un proces Primariei Municipiului Bucuresti pentru blocarea accesului la informatii in cazul proiectului de pasaj Basarab.

De asemenea, a fost demarata actiunea juridica pentru anularea acordului de mediu pentru acest proiect, ca urmare a faptului ca nu a fost respectata legislatia de mediu în ceea ce priveste realizarea studiului de impact asupra mediului.

 

* Conform Ordonantei de Urgenta nr. 60/2001 privind achizitiile publice, “Constituie contraventii si se sanctioneaza urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate, potrivit legii penale, infractiuni: […] aplicarea procedurii pentru atribuirea unui contract de achizitie publica fara autorizatii, avize, acorduri si aprobari legale ”.

Comments are closed.