Exproprieri cu cantec in Orhideelor pentru Pasajul Basarab [31.08.2006]

Proiectul de pasaj suprateran Basarab e impins mai departe de primarie chiar daca autorizatia de construire si acordul de mediu, eliberate in mod ilegal, au fost atacate in instanta. La inceputul lunii august, Primaria Municipiului Bucuresti a trimis in zona Orhideelor reprezentanti impreuna cu evaluatori imobiliari, insotiti de politisti comunitari si jandarmi. Majoritatea proprietarilor au fost intimidati si au permis accesul in curti al acestei echipe fara a prezenta vreun mandat oficial. Locuitorii din Orhideelor au fost anuntati cu aceasta ocazie ca in luna octombrie “vor fi demolati”, indiferent daca sunt de acord sa nu.

In februarie 2005, proprietarii i-au adresat primarului general o scrisoare prin care cereau sa fie anuntati daca pasajul Basarab ii va afecta in vreun fel, insa nu au primit vreun raspuns. In plus, Primaria Sectorului 1 a eliberat pana in luna august 2006 certificate de urbanism si autorizatii de construire pentru proprietarii din Orhideelor, astfel avand loc investitii in reabilitarea imobilelor, amenajarea de spatii comerciale, introducerea unei conducte de gaze naturale, montarea unitatilor de incalzire etc.

Maria Belu, proprietar din Orhideelor, a declarat: “Nu vrem sa fim expropriati, sa nu ne mai sperie cu declaratii prin presa. Domnul Videanu a declarat ca Primaria s-a inteles cu toti proprietarii din Orhideelor. Nu este adevarat!”

Aneta Enache, proprietar din Orhideelor, a declarat: “Noi am muncit sa avem o casa si domnul primar vrea sa le parasim. Suntem amenintati de oameni din Primaria Capitalei ca baga buldozerul peste casele noastre si ne despagubesc cu cat vrea domnul Primar General.”

Peste 20 de proprietari din Orhideelor au alcatuit un tabel de semnaturi prin care isi exprima solidaritatea cu cei peste 2000 de locatari din zona Titulescu, opozitia fata de proiectul de pasaj Basarab, faptul ca nu recunosc statutul de utilitate publica al acestui proiect si ca nu accepta exproprierea pentru construirea acestuia.

Ionut Apostol, director executiv al fundatiei TERRA Mileniul III, organizatie neguvernamentala de protectie a mediului, a declarat: “Primaria se pare ca are un interes straniu in efectuarea exproprierilor din zona Orhideelor, fiind clar ca pasajul Basarab nu se va construi, avand in vedere impactul sau social si de mediu precum si seria de ilegalitati efectuate in acest caz.”

Catalina Radulescu, avocat in cadrul Centrului de Resurse Juridice, a declarat: „Am cerut Consiliului General al Municipiului Bucuresti sa retraga hotararile de utilitate publica si de aprobare a planului urbanistic zonal. De asemenea, am cerut Prefecturii sa constate nelegalitatea acestor hotarari, si sa le atace in contencios administrativ, pentru ca au fost adoptate cu incalcarea legislatiei in vigoare[1]”.

 

1. Lg. nr.33/1994, a legii protectiei mediului, OUG 195/2005, a Lg.215/2001 a administratiei publice locale, precum si a Regulamentului de organizare a sedintelor Consiliului General

Comments are closed.