Bancile se retrag din proiectul Belene – 20.10.2006

Grupul Unicredit si Deutsche Bank au informat ieri o coalitie de organizatii guvernamentale de protectie a mediului ca si-a retras interesul in finantarea centralei nucleare Belene din Bulgaria.

Saptamana trecuta, vineri 13 octombrie, cetateni si organizatii de mediu din 23 de state au protestat in fata bancilor impotriva interesului Grupului Unicredit in proiectul Belene. In Germania, mii de persoane au trimis carti postale catre HVB si Deutsche Bank exprimandu-si nemultumirea fata de interesul bancilor de a finanta proiecte nucleare periculoase si fusesera planificate proteste in 60 de orase in perioada urmatoare.

O data cu decizia Grupului Unicredit si a Deutsche Bank de a se retrage din proiectul nuclear bulgar, ambele consortii ce doresc sa construiasca centrala si-au pierdut o mare parte din sustinerea financiara. La inceputul anului, Bayerische Landesbank si Commerzbank au negat implicarea in acest proiect, desi fusesera mentionate de ministrul bulgar al economiei si energiei, Rumen Ovcharov, ca fiind interesate. In vara acestui an, grupul belgian KBC a negat faptul ca doreste sa finanteze proiectul Belene iar grupul francez Societe Generale s-a retras din consortiul Skoda Alliance dupa analiza riscurile proiectului Belene.

Ionut Apostol, director executiv al fundatiei TERRA Mileniul III, a declarat: „S-ar putea ca acesta sa fie un pas inainte pentru aceste banci in ceea ce priveste responsabilitatea sociala si de mediu. Este o lovitura grea pentru proiectul Belene, guvernul bulgar ar trebui sa renunte in sfarsit la aceasta investitie riscanta, nefezabila si cu impact negativ asupra mediului. Consiliul Judetean Teleorman a transmis proteste bancilor interesate de acest proiect, autoritatilor romanesti, bulgare si ale Uniunii Europene. Este trist faptul ca hotararile de consiliu judetean si ale uniunii consiliilor judetene din Romania, precum si cele 40.000 de semnaturi stranse in Teleorman impotriva proiectului nu au determinat Guvernul Romaniei sa dea vreun raspuns in circa 3 luni de la adresarea petitiilor.”

Anamaria Bogdan, purtator de cuvant Greenpeace in Romania a declarat: „Asigurarea finantarii este una dintre problemele cele mai spinoase pentru promotorii proiectelor nucleare. Sper ca acest proiect nuclear se apropie de sfarsitul sau logic. Autoritatile bulgare ar trebui sa se adreseze acestor banci pentru investitii de eficienta energetica si de utilizare a surselor regenerabile de energie.”

Comments are closed.