Protest anti-nuclear la Zimnicea [24 aprilie 2007]

Fundatia TERRA Mileniul III si GREENPEACE Romania va invita joi, 26 aprilie la Zimnicea, jud. Teleorman, la o actiune de protest impotriva utilizarii energiei nucleare, a proiectului bulgar de constructie a centralei nucleare de la Belene si a programului nuclear romanesc. Actiunea a fost initiata de Consiliul Judetean Teleorman si Primaria Zimnicea si se va desfasura intre orele 11 si 15, in fata primariei.

Principalele evenimente vor fi:
– proiectia unui scurt metraj „Certificatul nr. 000358, Dezastrul nuclear in fosta Uniune Sovietica” in sala de sedinte a Primariei Zimnicea
– distribuirea unor materiale informative (pliante, brosuri, expunerea unor afise)
– intalnire cu o delegatie bulgara, locuitori ai orasului Svishtov, care se opun de asemenea proiectului de centrala nucleara Belene
– expozitie de fotografii pe tema accidentului de la Cernobil
– afisari de bannere si alte activitati de protest

Zimnicea este situata la 13 km de Belene, unde Bulgaria intentioneaza sa construiasca o noua centrala nucleara. In 2006 au fost colectate peste 40,000 de semnaturi impotriva acestui proiect, ce au fost inaintate autoritatilor romane, bulgare si organismelor Uniunii Europene.

In 2007, Romania va pune in functiune un al doilea reactor la Cernavoda si planifica finalizarea reactoarelor 3 si 4. Faptul ca la Cernavoda sunt utilizate reactoare de productie canadiana nu inseamna ca aceasta centrala este mai sigura, ieftina si curata. In plus, pretul energiei produse la Cernavoda nu include costurile legate de mineritul uranifer, dezafectarea reactoarelor si construirea depozitelor finale pentru deseurile inalt radioactive.

La 21 de ani de la accidentul de la Cernobil, milioane de oameni locuiesc in zone contaminate. Accidentul a avut un impact puternic asupra sanatatii populatiei din mai multe state, inclusiv Romania, efectul acestuia se resimte si acum, aceasta „mostenire” continuand peste secole.

Va asteptam!

Comments are closed.