incalzirea-globala

Scrisoare catre Primul Ministru Victor Ponta

Schimbările climatice lipsesc din programul noului Guvern

Schimbările climatice și implicațiile acestora în domenii precum transporturile și energia lipsesc din programul de guvernare pentru anul 2012, deși reprezintă o prioritate europeană şi internaţională atât în contextul Strategiei Europa 2020 cât şi în contextul Summitului de la Rio, se arată într-o scrisoare transmisă astăzi prim-ministrului Victor Ponta de către Fundația TERRA Mileniul III și Asociația Alma Ro.

Documentul conține unele aprecieri faţă de programul de guvernare pentru 2012.

Potrivit organizațiilor semnatare, din capitolul Transporturi al programului lipsesc referirile la transportul durabil, adică reducerea emisiilor, stimularea transportului public, implementarea sistemelor inteligente,  mobilitatea şi nu în ultimul rând, siguranţă şi securitate, în contextul în care România este ţara cu cel mai mare număr de victime ale accidentelor rutiere din Uniunea Europeană. În acest context, este esenţială finanţarea prioritară a proiectelor care să conducă la reduceri reale de emisii de gaze cu efect de seră[1].

Proiecte controversate

În ceea ce priveşte moratoriul privind exploatarea gazelor de şist, cele două organizații susțin realizarea unor studii la nivel național care să analizeze potenţialul impact nu numai asupra mediului, dar şi asupra patrimoniului cultural şi natural[2].

În cazul Roşia Montană, organizațiile semnatare solicită respectarea legilor, fără excepţii și derogări, precum şi transparentizarea deciziilor Minvest Deva – companie cu capital integral de stat, care să facă public modul în care a reprezentat interesul naţional în relaţia cu acţionarul majoritar al RMGC, Gabriel Resources. ”Solicităm de urgenţă punerea în aplicare a deciziei Curţii de Apel Alba din 5 mai 2012, cu privire la anularea planurilor de urbanism, prin care încă din 2002, Roşia Montană a fost declarată zonă monoindustrială minieră, eliminând astfel orice posibilitate de dezvoltare alternativă a localităţii”, se arată în scrisoare.

Promovarea energiei din surse regenerabile

În ceea ce priveşte domeniul energiei, documentul menționează necesitatea unei re-evaluări a priorităţilor în contextul Strategiei Europa 2020, bazată pe trecerea spre un consum inteligent şi eficient de energie, dezvoltarea tehnologiilor curate, utilizarea resurselor regenerabile de energie prin înlocuirea treptată a capacităţilor de producţie bazate pe cărbune şi nuclear[3].

”Măsura de promovare a energiei din surse regenerabile de energie ar trebui să devină o prioritate a Ministerului Economiei, precedată de eficienţa energetică şi conservarea energiei. În acest moment, energia solară şi biomasa sunt domenii nevalorificate corespunzător, deşi ţara noastră beneficiază de condiţii naturale favorabile. Apreciem măsura de stimulare a micilor investitori preponderent în sectorul energiei regenerabile, măsură aşteptată încă din 2008, care însă nu s-a concretizat în măsuri şi instrumente de aplicare”, se precizează în documentul înaintat Guvernului.

Potrivit acestuia, Programului Naţional de Reabilitare termică a locuinţelor nu trebuie să devină strict social, ci unul care să conducă la reducere consumului de energie şi implicit la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. O alocare bugetară eficientă şi o eşalonare a lucrărilor ar aduce rezultate vizibile în toate planurile: economic, mediu şi social.

Descarcati documentul in format pdf.


[1] În Carta Alba a Transporturilor lansată de Comisia Europeană în martie 2011, se ia în calcul o ţintă de reducere a emisiilor de CO2 din acest sector de 70% până în anul 2050 raportat la perioada curentă.

[2] În Constanţa va fi afectată zona Adamclisi, considerată cea mai mare așezare civilă romană de pe teritoriul Dobrogei, precum şi peştera Movila, unică în lume.

[3] România are una din cele mai reduse rate de eficienţă energetică din Europa, îmbunătăţirea acesteia ar conduce la reduceri masive de resurse energetice importate precum şi la reducerea poluării.

Comments are closed.