achizitii

Romania are nevoie de o Lege a Achizitiilor Publice Verzi

IMG_2258Pentru crearea unei piete de produse ecologice in Romania si pentru responsabilizarea cheltuielilor publice este necesara o Lege a Achizitiilor Publice Verzi si un Plan Multianual pentru Achizitii Verzi  in Romania. Un procent de 20% de achizitii ecologice din totalul cheltuielilor pentru achizitii publice ar insemna o piata a produselor ecologice de cel putin 20 miliarde lei.  Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis: „Achizitii Publice Ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile”, lansat astazi la Romenvirotec 2014.

„Un sprijin legislativ real al producatorilor si furnizorilor ar stimula piata si un intreg sector economic format in special din IMM-uri. Noi furnizam un instrument de informare prin site-ul www.achizitiiverzi.ro, insa e nevoie de interes din partea autoritatilor publice care ar trebui sa fie principalii beneficiari”, a spus Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei Terra Mileniul III.

Comisia Europeana a stabilit ca pana in 2010, 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice. Tinta nu a fost atinsa de toate statele UE, insa multe dintre ele au tinte si rezultate importante cum ar fi de exemplu Finlanda, care pana in 2010 a reusit performanta de a achizitiona 70%  produse si servicii ecologice in institutiile statului. Romania nu a adoptat pana in prezent un Plan National de Actiune privind achizitiile publice ecologice, aflandu-se printre ultimele state fara o strategie in acest sens.

 Astfel, studiul Ecopolis arata ca Legea achizitiilor publice ecologice va promova:

  • Dezvoltarea unei piete de produse, servicii si lucrari ecologice care sa conduca la imbunatatirea performantei de mediu a acestora
  • Reducerea emisiilor cu efect de sera prin diminuarea cantitatii de CO2 emisa in atmosfera

Masuri de promovare a achizitiilor publice verzi

Pe langa legea cadru, studiul mai recomanda Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) adoptarea unui Plan National Multianual pentru Achizitii Publice Verzi, care va stabili tinte pentru diverse grupe de lucrari, produse si servicii, precum si alte masuri pentru a facilita aplicarea normelor propuse si a mentinerii pragului minimal de achizitii publice ecologice la nivel national:

  • Stabilirea de criterii ecologice pentru grupe de produse, servicii si lucrari care nu sunt reglementate de CE
  • Realizarea ghidului pentru Achizitii publice Ecologice
  • Diseminarea conceptului de achizitii publice ecologice
  • Dezvoltarea de instrumente publice de suport (website, serviciu de suport, etc)

Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a Achizitiilor Publice Ecologice. Astfel, pana in prezent, in cadrul MMSC a fost redactata Legea Achizitiilor Publice Verzi in urma Protocolului de colaborare semnat intre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice in 2013.

Legea se afla in dezbatere, Ecopolis, Terra Mileniul III si partenerii din tara organizand 8 dezbateri publice in toate regiunile tarii pentru a discuta cu autoritatile locale si centrale, precum si politicieni, organizatii nonguvernamentale si alte persoane interesate prevederile legii si necesitatea planului multianual pentru Achizitii Publice Ecologice. Prima dezbatere de acest fel a avut loc pe 14 martie la Timisoara.

Descarca de aici studiul „Achizitii publice ecologice in Romania. Protectia mediului prin cheltuieli publice responsabile”.

Citeste mai mult despre proiectul „5% in 5 ani. Achizitii verzi pentru o economie verde„.

Comments are closed.