20 de ani de la Cernobil, noi riscuri nucleare pe Dunare [26.04.2006]

La 26 aprilie 1986, a explodat reactorul 4 de la centrala nuclear a Cernobil, Ucraina. Particulele radioactive au fost raspandite in toata Europa si au ajuns pana in Japonia si Statele Unite. Noua milioane de oameni au fost afectati de radiatii, potrivit Natiunilor Unite. Cei mai afectati au fost asa-numitii ‘lichidatori’ (circa 600 000 de oameni), ce s-au ocupat de curatarea centralei dupa accident.

Noua milioane de oameni traiesc in zone contaminate, consuma alimente radioactive, respira aer contaminat. Consecintele vor fi simtite timp de secole. Radiatiile nu numai ca declanseaza cancer (tiroidian, pulmonar, la san si stomac), ci cresc si numarul atacurilor cerebrale si cardiace, al bolilor de ficat, duc la slabirea sistemului imunitar, si afecteaza grav copiii, inca din stadiul de fat.

In acest context, ingrijorati de proiectul de centrala nucleara de la Belene, cetatenii judetului Teleorman spun NU Energiei nucleare!

In ziua comemorarii victimelor accidentului de la Cernobil, cetatenii din orasul Zimnicea s-au adunat la primaria orasului pentru a-si manifesta opozitia fata de proiectul bulgar de centrala nucleara la Belene. Organizatia TERRA Mileniul III desfasoara zilele acestea in Zimnicea (26 aprilie) si Turnu Magurele (27 aprilie) actiuni de distribuire a unor materiale informative (pliante, brosuri, expunerea unor afise), proiectie de scurt metraje despre energia nucleara si colectare de semnaturi impotriva proiectului bulgar de centrala nucleara la Belene.

Campania de strangere de semnaturi impotriva centralei Belene a fost demarata la inceputul lunii aprilie de Consiliul Judetean Teleorman impreuna cu fundatia TERRA Mileniul III, si se va extinde in toate comunitatile din lungul Dunarii dintre Zimnicea si Turnu Magurele.

Consiliul Judetean Teleorman, Primaria Zimnicea si organizatia TERRA Mileniul III au colectat pana in prezent aproximativ 2500 de semnaturi ale cetatenilor din orasul Zimnicea impotriva acestui proiect. Aceste semnaturi vor fi folosite pentru a sensibiliza institutiile si cetatenii Statelor Membre ale Uniunii Europene, astfel incat acest proiect de centrala nucleara sa nu beneficieze de sprijin financiar din fonduri publice ale UE. De asemenea, prin aceste semnaturi mii de cetateni romani cer guvernului Romaniei sa respecte Constitutia, si sa le apere dreptul la un mediu curat si sanatos (articolul 35).

Comments are closed.