40.000 de semnaturi impotriva centralei nucleare de la Belene

Peste 40.000 de cetateni din judetul Teleorman si-au exprimat protestul fata de proiectul bulgar de construire a unei centrale nucleare la Belene, pe Dunare, la 13 km de Zimnicea. Campania de semnaturi a fost initiata de Consiliul Judetean Teleorman si s-a desfasurat in circa 100 de localitati teleormanene in intervalul mai – iulie 2006, cu sprijinul TERRA Mileniul III, organizaţie de protectie a mediului.

Cetatenii bulgari din orasul Svistov se opun de asemenea constructiei centralei nucleare, insa protestele lor sunt ascunse de autoritatile centrale bulgare iar cetatenii bulgari sunt amenintati sa nu-si manifeste impotrivirea fata de centrala.

Centrala ar urma sa aiba reactoare de tip rusesc si ar fi amplasata in Parcul Natural Persina, pe malul Dunarii, arie protejata in care se deruleaza un proiect al Bancii Mondiale de conservare a florei si faunei din zona. Persina este cel mai mare ostrov de pe malul bulgaresc al Dunarii, iar pe malul romanesc al Dunarii se afla Balta Suhaia, de asemenea arie protejata. In plus, centrala ar fi amplasata intr-o zona cu risc seismic semnificativ. In imediata apropiere a centralei ar fi amplasat depozitul de deseuri radioactive, in conditiile in care pe termen lung nu s-a gasit inca o solutie pe plan mondial, perioada de injumatatire (perioada in care se reduce la jumatate radioactivitatea) pentru Plutoniu 239, de exemplu, fiind de 24.000 mii ani. Nu a fost descoperita o tehnologie sau locatie care sa garanteze depozitarea definitiva in siguranta a deseurilor inalt radioactive.

Liviu Nicolae Dragnea, presedintele Consiliului Judetean Teleorma, a declarat “Este dreptul Bulgariei de a-si acoperi necesarul energetic, dar trebuie sa faca aceasta fara a-i afecta pe romani. Nu dorim ca mediul Teleormanului sa fie poluat de activitati nucleare, nu vrem ca cetatenii Teleormanului sa traiasca zi de zi cu frica unui nou Cernobil. Dorim pentru noi, pentru copii si nepotii nostri, un mediu curat si sanatos, o viata ferita de amenintarea nucleara.”

Consiliul Judetean Teleorman a adoptat o hotarare privind impactul negativ al centralei Belene asupra mediului si sanatatii locuitorilor judetului Teleorman. O hotarare similara a fost adoptata de circa 100 de consilii locale din Teleorman, precum si de Uniunea Nationala a Consiliilor Locale din Romania. Aceste hotarari au fost transmise autoritatilor centrale din Romania si Bulgaria precum si unei serii de institutii ale Uniunii Europene pentru a opri proiectul de centrala nucleara.

Comments are closed.