energy

Pachetul UE privind clima si energia

Organizaţiile neguvernamentale solicita Guvernului Romaniei:

VOTATI PENTRU PACHETUL UE PRIVIND CLIMA SI ENERGIA!

La intalnirea de ieri a sefilor de stat din UE, care a avut loc la Bruxelles, opt tari din Europa Centrala si de Est au cerut revizuirea pachetului UE pentru clima si energie. Acest lucru poate afecta adoptarea in timp util a legislatiei privind schimbarile climatice. Reteaua de Actiune pentru Clima Romania, din care fac parte 10 ONG-uri de mediu romanesti, subliniaza importanta adoptarii acestui pachet la timp, pentru urmatorul pas, care este acordul pentru perioada de angajament 2013-2017.

Liderii europeni au discutat ieri criza economica si financiara actuala. Opt tari membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia) au solicitat revizuirea pachetului pentru clima si energie, in baza nesigurantei economice si financiare. In urma declaratiilor asa-numitului „grup de blocaj”, adoptarea la timp a pachetului este amenintata (adoptarea la timp insemnand cel tarziu decembrie 2008). Revizuirea solicitata se refera la includerea reducerilor de emisii de gaze cu efect de sera din perioada 1989-1997 in acordul european de „distribuire a efortului”. Aceasta inseamna ca statele din Europa Centrala si de Est doresc sa isi asume tinte mai mici de reduceri de emisii in perioada 2013-1017. Sa nu uitam ca reducerile de emisii in cauza au avut loc doar ca rezultat al colapsului industrial, prin urmare nu sunt rezultatul politicilor guvernamentale si au avut loc inainte de elaborarea Protocolului de la Kyoto.

Tendintele de revizuire a prevederilor pachetului au fost vizibile pentru o perioada, insa criza financiara actuala si ecourile sale au constituit o scuza pentru tarile care nu sunt dispuse sa ia masuri concrete.

„Aceasta atitudine a unor guverne europene reprezinta o mare greseala”, a declarat Ioana Ciuta, Director executiv al Fundatiei TERRA Mileniul III, membra al Retelei de Actiune pentru Clima. „Problema climei trebuie abordata, indiferent de criza financiara. De aceea ar trebui sa profitam de aceasta situatie si sa ne orientam economiile catre obiective mult mai durabile.”

In situatia de fata, invocarea abuziva a recesiunii economice si a efectelor ei, pentru a impiedica actiunile privind schimbarile climatice, inseamna ca nu am invatat nimic din cazurile negative de evolutie economica din trecut. Ceea ce trebuie retinut este ca ne putem confrunta cu consecinte grave daca nu actionam preventiv si batem pasul pe loc. Ar trebui sa profitam de aceasta oportunitate si sa redefinim economiile dupa principiile dezvoltarii durabile. Primul pas in aceasta directie este adoptarea pachetului UE pentru clima si energie in forma propusa.

Intarzierea adoptarii pachetului poate avea efecte devastatoare asupra negocierilor globale viitoare pe tema schimbarilor climatice, deoarece Europa are un rol important in cadrul negocierilor. Daca Europa da semne ca nu exista un consens intern pentru actiuni ambitioase, pot aparea consecinte negative la nivel international privind dezbaterile despre combaterea schimbarilor climatice”, declara Eliza Teodorescu, presedinte al Retelei de Actiune pentru Clima din Romania.

 

Comments are closed.