nuclear

Majoritatea statele UE, incapabile sa gestioneze un dezastru nuclear

nuclearMajoritatea tarilor europene nu ar fi capabile sa gestioneze un accident major in domeniul nuclear, se arata intr-o scrisoare trimisa presedintelui Traian Basescu si Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) de un grup de organizatii neguvernamentale din Europa Centrala si de Est.

Reprezentantii ONG-urilor solicita sefilor de stat din Uniunea Europeana si institutiilor de reglementare in domeniul nuclear metode mult mai adecvate de evaluare a sigurantei si sanctiuni clare pentru ne-aplicarea acestora. Apelul a fost transmis autoritatilor ce iau parte la Consiliul European de astazi, 9 decembrie, unde Comisia Europeana va prezenta raportul preliminar privind  testele de stres ale centralelor nucleare din Europa.

Potrivit documentului, introducerea testelor de stres, generata de dezastrul nuclear de la Fukushima, din martie 2011, s-a transformat intr-un exercitiu obisnuit de verificare a starii de fapt.

”Majoritatea tarilor nu ar fi capabile sa gestioneze un accident major, daca acesta ar avea loc intr-una dintre centralele lor nucleare. Gradul de pregatire a populatiei pentru situatii de urgenta este scazut, iar masurile necesare in astfel de cazuri nu se regasesc in rapoartele intermediare. Consideram ca acesta ar trebui sa fie un subiect foarte important in cadrul Consiliului European, iar fiecare Stat ar trebui sa dezvolte planuri clare pentru situatii de urgenta, care sa fie nu doar prezentate publicului, ci si puse in aplicare in cadrul unor exercitii de simulare”, se precizeaza in scrisoare.

Testele de stres nu pot fi considerate garantia sigurantei unei centrale nucleare, sustin autorii documentului, aratând ca ele nu iau in calcul aspecte importante, precum imbatranirea centralei sau prabusirea unui avion (accidentala sau in cazul unui atac terorist).

”Nu percepem testele de stres ca un exercitiu care sa demonstreze ca centralele nucleare din UE sunt sigure, ci ca pe un instrument de evaluare care sa indice care sunt acele centrale care trebuie inchise, si care sunt cele a caror functionare poate fi imbunatatita. Niciunul dintre aceste teste nu va schimba faptul ca energia nucleara nu este sigura si sustenabila”, se mai arata in scrisoare.

ONG-urile solicita transparenta totala, cerand ca toate Statele Membre sa faca publice reglementarile in domeniul sigurantei nucleare, in primul rand in contextul testelor de stres, precum si in general, prentru a preveni catastrofe ca cea din Japonia.

Printre masurile solicitate se numara:

–       seminarii pentru publicul interesat de siguranta nucleara;

–       atitudine echilibrata din partea institutiilor de reglementare in domeniul nuclear care, in majoritatea statelor membre, se pozitioneaza ca promotori sau aparatori ai energiei nucleare;

–       aplicarea celor mai inalte valori ale marjelor de siguranta care sunt diferite pe teritoriul UE (de exemplu frecventa producerii unui cutremul major – pentru care Germania foloseste o scara de 100 000 de ani, iar România una de 1 000 de ani.);

–       impunerea unor masuri precum „eliminarea regimului de stabilire a sigurantei ce ia in calcul scenarii inimaginabile”, „evaluari probabilistice” si  „un grad ridicat de transparenta in comunicarea cu publicul interesat”.

Documentul a fost trimis in numele unui grup de organizatii neguvernamentale care isi desfasoara activitatea in Europa Centrala si de Est (Austria, Bulgaria, Cehia, România, Ungaria si Slovacia), care urmaresc indeaproape evolutia sectorului nuclear atat in tarile lor, cât si la nivel european, in special in domeniul politicilor publice adoptate.

Comments are closed.