biofuelul-provoaca-pierderea-biodiversitatii

Tinta UE pentru biocombustibili poate provoca pierderea biodiversitatii

biofuelul-provoaca-pierderea-biodiversitatiiRezultatele unor cercetari recente ridica noi semne de intrebare asupra beneficiilor biocombustibililor – vazuti de multa lume drept cea mai buna solutie pentru reducerea emisiilor din transporturile rutiere -, puse din ce in ce mai mai mult sub semnul indoielii.

Un raport recent al Centrului Comun de Cercetari (JRC) al Comisiei Europene sustine ca ritmul de pierdere a biodiversitatii in zonele transformate in terenuri agricole ar putea ajunge la peste 80%. “Acest rezultat arata ca utilizarea extensiva a culturilor bioenergetice va provoca o crestere a ratei de disparitie a biodiversitatii”, afirma raportul.

Unul dintre autorii studiului, Luisa Marelli, subliniaza faptul ca aceasta este doar o analiza preliminara si ca este nevoie de o continuare a cercetarilor pentru a cuantifica exact impactul politicilor Uniunii europene in domeniul biocombustbililor asupra biodiversitatii. „Este doar o estimare aproximativa, care aduce in atentie acest subiect si avertizeaza asupra faptului ca trebuie tratat cu seriozitate”, afirma Marelli intr-un interviu telefonic acordat agentiei Reuters.

Schimbarea destinatiei terenului

Raportul JRC pleaca de la concluziile unui alt studiu asupra impactului politicilor europene in domeniul biocombustibililor, realizat pentru Comisia Europeana de catre Institutul International de Cercetari pentru Politici Alimentare (IFPRI) de la Washington.

Expertii de la IFPRI au calculat ca atingerea tintei pe care UE si-a propus-o in domeniul biocombustibililor ar necesita o suprafata suplimentara de 17.000 Km2 de teren agricol – aproape cât jumatate din suprafata Olandei – in Brazilia, Africa sub-sahariana si in tarile fostei Uniuni Sovietice.

“Lumea se confrunta cu doua dezastre majore in domeniul mediului: schimbarile climatice si pierderea biodiversitatii. Biocombustibilii, despre care s-a crezut ca
reprezinta o solutie salvatoare, contribuie insa la agravarea ambelor probleme”, a afirmat Robbie Blake, activist in domeniul biocombustibililor al organizatiei Friends of the Earth.

Simularile pe calculator, realizate atât de IFPRI si de alte institute, sugereaza, de asemenea, ca impactele utilizarii terenurilor – atat directe, cat si indirecte – ar putea anula cea mai mare parte a reducerii emisiilor, realizate prin utilizarea biocombustibililor.

Asemenea modele sunt, prin insasi natura lor, incerte, iar producatorii de biocombustibili si alti critici au argumentat ca incertitudinile stiintifice sunt prea mari pentru a fi luate in considerare ca argumente in favoarea schimbarii politicilor Uniunii Europene in acest domeniu.

In prezent, in interiorul Comisiei Europene are loc o dezbatere referitoare la modul in care sa se cuantifice schimbarea destinatiei terenurilor in legislatia de mediu, care prevede ca, pâna in anul 2020, cota de biocombustibili folositi in transporturile rutiere din Uniunea Europeana sa ajunga la 10%.

Comisia Europeana nu a facut nici un comentariu la data publicarii acestor informatii.

17 noiembrie 2011
(sursa: Planet Ark )

Comments are closed.