Biocombustibilii – O solutie controversata privind accesul la energie [2012]

Exista indicii fara echivoc ca schimbarile climatice o amenintare serioasa pentru planeta noastra. Cresterea emisiilor de bioxid de carbon cu aproape 80%, intre 1970 si 2004 este cauzata in primul rand de utilizarea combustibililor fosili si, intr-o mai mica masura, de schimbarea destinatiei terenurilor.

Pe termen scurt, culturile energetice reprezinta una dintre optiunile cele mai atragatoare de inlocuire a combustibililor fosili. Milioane de hectare de teren vor fi cultivate cu plante energetice in urmatoarele decenii in intreaga lume. Insa schimbarea destinatiei terenurilor agricole in terenuri pentru culturi energetice a starnit controverse aprinse, din doua motive importante. Primul este dilema permanenta intre asigurarea securitatii alimentare si a celei energetice. Al doilea este legat de culturile energetice. Desi există o literatură bogată despre acest subiect, unele aspecte – cum ar fi impactul de mediu, viabilitatea economică si adaptarea la conditiile specifice – sunt incă subiecte controversate si au nevoie de o mai mare aprofundare.

Publicatia „Biocombustibilii – O solutie controversata privind accesul la energie” prezinta principalele tipuri de culturi energetice cultivate in prezent sau promovate pentru obtinerea energiei. Documentul a fost realizat in cadrul proiectului „Energie in dezvoltare” [2009-2012].

Descarca publicatia „Biocombustibilii – o solutie controversata privind accesul la energie” in format pdf

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *