ce

CE se aliaza cu intreprinderi, ONG-uri si universitati pentru a promova solutii la problemele climatice

Connie Hedegaard, comisarul european pentru politici climatice, a lansat la inceputul lunii octombrie o campanie paneuropeana de comunicare, in colaborare cu mai mult de 70 de organizatii din intreaga Europa. Avand sloganul „Lumea pe care o vrei. Cu clima care iti place”, campania vizeaza aducerea solutiilor practice in centrul dezbaterilor pe tema schimbarilor climatice si demonstrarea faptului ca actiunile in domeniul climatic pot sa creasca bunastarea si sa aduca beneficii economice cetatenilor europeni.

In Europa exista numeroase exemple de solutii climatice inteligente si inovatoare care reduc poluarea cu CO2 si imbunatatesc, totodata, calitatea vietii oamenilor. De exemplu, in gara centrala din Stockholm se converteste caldura corporala a navetistilor in energie termica pentru o cladire de birouri din apropiere, reducandu-se atat emisiile, cat si factura la energie cu 20-25%. In Danemarca, datorita energiei solare, scoala Gedved din Horsens economiseste 30 000 EUR pe an la factura de energie. Banii economisiti se cheltuiesc pentru imbunatatirea educatiei.

Astfel de solutii fara perdanti, ce imbina economiile banesti, economia de timp si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, stau la baza campaniei de comunicare lansate de comisarul Hedegaard la sediul primariei Londrei.

„Avem de ales intre a actiona pornind de la cunostintele pe care le detinem despre schimbarile climatice si a sta deoparte asistand la inrautatirea situatiei. Ambele optiuni costa. De ce sa nu cream lumea pe care o vrem, cu clima care ne place – pana nu este prea tarziu? Prin intermediul acestei campanii urmarim sa focalizam dezbaterea asupra solutiilor potentiale si sa aflam ce anume ne impiedica sa le aplicam”, a afirmat Connie Hedegaard.

Platforma online pentru dialog 

Axata pe un site care va fi disponibil in curand in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE, campania este conceputa ca o platforma de participare unde persoanele, intreprinderile si gruparile locale vor putea sa incarce, sa promoveze si sa dezbata solutii pentru reducerea emisiilor de carbon si sa participe la un concurs paneuropean al carui scop este identificarea celei mai bune si originale solutii.

Parteneriatele cu organizatii similare reprezinta o parte centrala a campaniei. Mai mult de 70 de organizatii, printre care se numara asociatii de intreprinderi, universitati, organizatii neguvernamentale si institutii guvernamentale, sunt deja parteneri de campanie confirmati. Se are in vedere inscrierea mai multor parteneri pe masura ce campania evolueaza.

La evenimentul de lansare „Viziuni pentru o lume care va place”, partenerii de campanie si cetatenii s-au alaturat comisarului Hedegaard, secretarului de stat pentru energie si schimbari climatice din Regatul Unit, ED Davey, si altor vorbitori pentru a da semnalul de incepere a dezbaterii. Discutiile au fost transmise in direct pe pagina de Facebook a campaniei. Contributiile au putut fi adaugate si pe Twitter. In perioada 2012-2013 se pregatesc si alte evenimente in mai multe state membre, inclusiv in Bulgaria, Italia, Polonia si Portugalia.

Soluții de reducere a emisiilor de CO2

Campania se va desfasura pana la sfarsitul anului 2013 si urmareste valorificarea solutiilor rentabile existente pentru atingerea obiectivului UE de reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2050. Aceasta reprezinta o continuare a comunicarii Comisiei din martie 2011, intitulata „Foaie de parcurs pentru trecerea la o economie cu emisii scazute de carbon”, care stabileste modalitatile de realizare a unor reduceri drastice, dar rentabile ale emisiilor in principalele sectoare economice.

Din foaia de parcurs reiese ca realizarea unei economii cu emisii reduse de carbon va spori investitiile in tehnologii si in infrastructuri ecologice precum retelele electrice inteligente si va determina reducerea substantiala a pretului importurilor de petrol si gaz. Pe termen mediu, pana in 2020, UE vizeaza reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20%, imbunatatirea eficientei energetice cu 20% si cresterea la 20% a ponderii energiei din surse regenerabile in mixul energetic. In prezent, emisiile UE sunt mai mari cu 17% fata de cele din 1990.

Informatii suplimentare 

Evenimentul de lansare din 8 octombrie s-a transmis in direct pe pagina de Facebook. S-a putut participa la discutii pe Twitter la #worldulike. Informatiile de presa si fotografiile sunt disponibile pe site-ul campaniei, iar aici este disponibila lista proiectelor europene de succes.

Pentru mai multe informatii cu privire la foaia de parcurs pentru trecerea la o economie competitiva cu emisii reduse de carbon pana in 2050, vizitati site-ul Directiei Generale de Politici Climatice.

Foto: www.world-you-like.europa.eu

Comments are closed.