map1

Analiza programelor electorale pentru alegerile parlamentare 2012

Analiza platformelor program ale partidelor politice din Romania pentru alegerile din anul 2012 are ca scop fundamentarea unor recomandari de politici publice „verzi” pentru legislatura 2012-2016. Analiza a fost realizata impreună cu Coalitia pentru Mediu din Romania (CMR) in cadrul proiectului „Restart – pentru o guvernare durabila”, finantat de Fundatia pentru Parteneriat si CEE Trust.

Programele au fost analizate tinandu-se cont de principalele domenii cu impact asupra mediului: (1) energie si schimbari climatice, (2) transport, (3) biodiversitate, (4) deseuri, (5) agricultura, (6) paduri, (7) protectia solului, (8) managementul apelor, (9) productie si consum durabil, (10) educatie si cercetare privind protectia mediului, (11) turism, (12) urbanism si spatii verzi, (13) transparenta si consultarea societatii civile. Analiza nu s-a oprit insa numai asupra componentei de mediu, ci a fost extinsa la intregul text al programelor pentru a avea o viziune de ansamblu a politicilor vizate de respectivele formatiuni politice.

Platformele partidelor au fost analizate individual, sau la nivel de alianta, in functie de forma sub care participa la alegeri. Astfel, s-au avut in vedere: Partidul Ecologist Roman (PER), Partidul Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), Alianta Romania Dreapta (ADR) si Uniunea Social Liberala (USL).

Analiza are la baza documentul de pozitie „Solutii, nu probleme!”, ce contine raspunsurile oferite de cele 69 de organizatii membre CMR la cele mai presante probleme de mediu cu care se confrunta tara noastra, fiind cel mai complex document realizat pana in prezent de un grup de ONG-uri de mediu din Romania.

Descarca analiza in format pdf.  

Comments are closed.