concurs

Comisia Europeana lanseaza concursul „Lumea pe care o vrei”

Directoratul General de Actiune pentru Clima din cadrul Comisiei Europeane a lansat concursul european pentru reducerea emisiilor de carbon ”World You Like Challenge”. Pot fi inscrise cele mai inovatoare si mai creative proiecte „verzi” din Europa care contribuie in mod real la prevenirea schimbarilor climatice. Concursul incurajeaza mintile creative si inovatoare din UE sa informeze despre initiativele lor care contribuie la crearea unui viitor durabil, cu nivel redus al emisiilor de carbon. „Concursul reprezinta o foarte buna ocazie de a depasi simplele discutii despre schimbarile climatice. Trimitandu-ne proiectele dumneavoastra, ne ajutati sa demonstram că este posibil atat din punct de vedere practic, cat si financiar, sa cream lumea pe care o vrem, cu clima pe care o vrem, fara ca viata noastra sa devina astfel plicticoasa si cenusie”, a declarat Connie Hedegaard, comisarul UE pentru actiuni climatice.

Cine poate participa?

Poate fi inscris orice proiect, mare sau mic, care contribuie la reducerea sau evitarea emisiilor de CO2 si la ameliorarea calitatii vietii cetatenilor. Pot participa persoane fizice, intreprinzatori, companii, organizatii publice si private, de fapt, oricine are o idee buna. Aceasta poate fi o bicicleta electrica folosita pentru transportul unor produse, un proces de productie inovator care reduce emisiile de CO2 si factura la energie, cladiri sustenabile sau solutii de incalzire. Toate acestea contribuie la protejarea climei si la cresterea calitaii vietii.

Care sunt criteriile de selectie?

Sunt asteptate prezentari de proiecte originale si inovatoare, care au un rezultat concret si tangibil. Ceea ce conteaza este ca proiectul sa contribuie la evitarea, reducerea sau tratarea emisiilor de carbon – la nivel tehnic sau comportamental. Proiectul trebuie sa ilustreze o buna practica si sa ofere un model pentru alte persoane sau organizatii. Daca are impact asupra vietii cotidiene a cetatenilor, cu atat mai bine! Proiectul trebuie sa se inscrie in una dintre cele 5 categorii:

• Constructii si locuinte
• Cumparaturi si alimentatie
• Reutilizare si reciclare
• Calatorii si transport
• Productie si inovare

Mai presus de toate, sunt asteptate proiecte inspirationale, care sa arate si altora cum putem crea lumea pe care o vrem, cu clima care ne place, si care pot motiva cetatenii sa adopte un stil de viata cu emisii reduse de carbon.

Unde si cand poate fi prezentat proiectul?

Concursul este deschis pentru participare timp de 3 luni. Va puteti prezenta proiectul prin intermediul unui formular online si puteti incarca texte, fotografii sau clipuri pe site-ul campaniei „Lumea pe care o vrei cu clima care iti place„. Dupa o scurta perioada de validare, proiectul va fi postat online si va deveni parte a lumii virtuale pe site-ul campaniei. La publicarea proiectului, veti primi automat un e-mail de confirmare. O harta online va indica locul fiecarui proiect prezentat. Mai mult, fiecare proiect va fi expus pe o pagina separata pentru a fi prezentat publicului.

Jurizare si premii

Dupa finalizarea perioadei de 3 luni de prezentare a proiectelor, vizitatorii site-ului campaniei vor putea vota cea mai creativa si inspirata initiativa. Un juriu va selecta 3 castigatori dintre cele mai apreciate 10 proiecte. Acestia vor fi invitati la ceremonia de premiere ce va avea loc in octombrie 2013 si va fi gazduita de un partener al campaniei noastre, Sustania, o initiativa internationala in domeniul sustenabilitatii condusa de Arnold Schwarzenegger, a carei activitate consta in identificarea si promovarea unor solutii usor disponibile.

Despre ”Lumea pe care o vrei”

Concursul face parte din campania ”Lumea pe care o vrei, cu clima care ii place”, lansata in octombrie 2012. Scopul acesteia este prezentarea unor solutii rentabile care ar putea contribui la indeplinirea obiectivului UE de reducere cu 80-95% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2050.

Pana in anul 2020, UE intentioneaza sa reduca cu 20% emisiile de gaze cu efect de sera, sa ridice cu 20% eficienta energetica si sa creasca pana la 20% ponderea energiilor regenerabile in matricea energetica. In prezent, emisiile in UE sunt cu aproape 18% sub nivelul anului 1990.

Mai multe informatii:
www.world-you-like.europa.eu
www.facebook.com/EUClimateAction
www.sustainia.me
www.twitter.com/EUClimateAction (#worldulike)

Comments are closed.