cal dallas

Lobby canadian la Bucuresti pentru titeiul din nisipuri bituminoase

cal dallasDoi ministri canadieni din regiunea Alberta a Canadei fac zilele acestea un tur al Europei pentru promovarea titeiului extras din nisipuri bituminoase, unul dintre cei mai murdari combustibili fosili existenti. Aceste vizite vin in contextul in care Uniunea Europeana incearca sa definitiveze legislatia care ar face tranzitia catre o economie cu emisii scazute de carbon si ar interzice, practic, intrarea pe piata europeana a carburantilor fosili cu performante scazute din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de sera.

Maine, 2 octombrie, este anuntata vizita la Bucuresti a lui Cal Dallas (foto), ministrul Guvernului pentru Relatii Internationale si Interguvernamentale din regiunea Alberta (Canada). Aceasta are pe agenda sa o intalnire la varf la Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice. Prin intermediul acestei intalniri, Dallas doreste sa influenteze pozitia Romaniei in cadrul Consiliului de Ministri de la Bruxelles.

Ingrijorarile canadienilor sunt standardele de mediu ridicate pe care UE doreste sa le impuna in cazul utilizarii combustibililor fosili neconventionali, unde intra si titeiul din nisipuri bituminoase sau titeiul de sist. Acestia ridica problema faptului ca Europa, prin legislatia pe care o propune, discrimineaza nejustificat impotriva combustibililor obtinuti din nisipuri bituminoase si vor limita pe nedrept accesul lor pe piata europeana (vezi aici). De fapt, legislatia nu ar discrimina intre surse pe baza de locatie geografica, iar studiile au aratat ca aceste masuri sunt justificate, in masura in care avem in vedere strategia pe schimbari climatice a UE.

SUA face presiuni la Bruxelles

fromanIn paralel cu lobby-ul canadian, reprezentantul Agentiei de Comert a Statelor Unite, Michael Froman (foto), face presiuni la Bruxelles pentru a impiedica procesul de adoptare a standardelor pentru acesti combustibili neconventionali. Acesta a declarat intr-o sedinta informativa la Bruxelles ca SUA si UE au semnat un angajament reciproc pentru liberalizarea pietei si a comertului. Froman a mai adaugat ca standardele ridicate impuse de UE sunt cel mai mare impediment impotriva comertului liber intre cei doi parteneri economici. In acest context, Statele Unite sunt direct interesate de problema comercializarii catre Europa a carburantilor obtinuti din nisipurile bituminoase din Alberta, pentru ca rafinarea acestora s-ar face in rafinarii din Texas, iar de-acolo ar urma sa ajunga pe piata europeana.

Aceste presiuni continua in linie cu lobby-ul puternic asupra guvernelor europene pentru a demara exploatarile gazelor de sist, un alt tip de biocombustibil neconventional.

Sunteti inca in ceata? Descarcati Brosura despre titeiul din nisipuri bituminoase si aflati care este legatura dintre emisiile acestora si Directiva privind Calitatea Carburantilor.

Foto:

www.edmontonjournal.com

www.law.harvard.edu

Comments are closed.