Nisipurile bituminoase

Nisipurile bituminoase si Directiva privind Calitatea Carburantilor

Nisipurile bituminoaseFie ca vorbim de Canada, Venezuela sau Rusia, exploatarea titeiului din nisipuri bituminoase reprezinta un risc imens pentru destabilizarea climei si are potentialul de a ingropa eforturile internationale de a reduce impactul schimbarilor climatice.

Canada a fost prima tara care s-a retras din Protocolul de la Kyoto pentru a putea exploata nestingherita aceasta resursa, care este cu 23% mai poluanta decat titeiul conventional. De cativa ani, Canada face un lobby intens la nivel international in incercarea de a gasi cumparatori pentru acest titei foarte poluant. Una dintre pietele vizate este Uniunea Europeana, dar politicile climatice ale UE reprezinta un impediment major pentru statele care ar dori sa aduca astfel de carburanti pe piata europeana.

In acest context, Canada face presiuni la Bruxelles si la nivelul Statelor Membre pentru a impiedica implementarea unor masuri legislative care ar restrictiona accesul carburantilor obtinuti din exploatarea nisipurilor bituminoase. Anul acesta, au avut loc doua astfel de vizite si in Romania.

Pentru a afla mai multe informatii despre nisipurile bituminoase, pericolul climatic la care ne expune exploatarea acestei resurse si masurile pe care le poate lua UE, cititi pliantul Nisipurile bituminoase si Directiva privind Calitatea Carburantilor, realizat impreuna cu Federatia Transport si Mediu.

Consultati brosura in format pdf.

Comments are closed.