CCPI 2014

Romania ocupa locul 16 in Indexul de Performanta in Schimbari Climatice

CCPI 2014Varsovia, Bucuresti, 18.11.2013

Romania ocupa locul 16 din 58 intr-un clasament al statelor din perspectiva masurilor luate impotriva schimbarilor climatice. Indexul de Performanta in Schimbari Climatice 2014 (CCPI 2014) a fost lansat astazi de Germanwatch si Reteaua de Actiune pentru Clima – Europa (CAN Europe) in cadrul Conferintei Naţiunilor Unite privind schimbarile climatice – COP 19 de la Varsovia, Polonia.

Potrivit CCPI 2014, tara noastra se plaseaza in clasament pe o pozitie mai buna decat in anii trecuti (18 in 2013, 28 in 2012), insa acest lucru se datoreaza si regresului inregistrat de alte state.

Dintre cei 15 indicatori evaluati, cel mai bun scor a fost obtinut la capitolul ”Tendinte in Eficienta”, unde se evalueaza structura si eficienta sistemului energetic si a mixului energetic, unde Romania s-a clasat pe pozitia a 4-a, la fel ca anul anterior. La polul opus, cel mai prost rezultat inregistrat a fost la capitolul ”Politici Climatice Nationale”, unde ocupam locul 42. O alta ”bila neagra” este indicatorul”Emisii provenite din Transportul Rutier”, unde Romania se situeaza tot pe locul 42.

CCPI 2014 a evaluat si ordonat 58 de state, analizand nivelul de emisii si politicile nationale in domeniile conexe. Cele 58 de state sunt, impreuna, responsabile pentru peste 90% din emisiile de CO2 generate la nivel global. Indexul este realizat anual si masoara performantele statelor lumii in ceea ce priveste masurile luate pentru reducerea emisiilor si combaterea schimbarilor climatice.

Danemarca, in topul statelor cu performante climatice

Rezultatele arata ca emisiile de gaze cu efect de sera din lume au atins un nou nivel maxim si nicio tara nu face eforturi sustinute pentru a proteja clima, chiar daca s-a inregistrat o incetinire usoara a ritmului de crestere a nivelului global de emisii.

Primele 3 pozitii ale Indexului au ramas si anul acesta neocupate, din cauza absentei unor masuri ambitioase care sa opreasca cresterea temperaturii globale la pragul de 2 grade Celsius. Danemarca si-a mentinut locul 4 in clasament, fiind in situatia exceptionala de a-si fi imbunatatit toti indicatorii fata de anul precedent. Marea Britanie ocupa locul 5 in clasament (fata de 10, anul anterior), gratie unei reduceri de emisii de 15% in ultimii cinci ani si a imbunatatirii eficientei energetice, iar Portugalia se situeaza pe locul 6 (fata de 7, anul anterior).

”Cel mai recent raport al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) arata ca politicile actuale ale statelor lumii nu sunt suficient de ambitioase pentru a mentine ritmul cresterii emisiilor sub pragul de 2 grade Celsius” – Wendel Trio, directorul Retelei de Actiune pentru Clima Europa (CAN Europa).

Australia si Japonia, dezinteresate de protectia climei

”Uniunea Europeana si statele membre, desi sunt pozitionate in topul clasamentului, trebuie sa-si respecte angajamentele si sa se asigure ca vor fi adoptate tinte mai ambitioase dupa anul 2020. O astfel de abordare va putea determina statele lumii sa actioneze, in pofida politicilor nocive ale Australiei si Japoniei”, Wendel Trio.

Canada si Australia au luat cele mai slabe masuri de a-si reduce emisiile, desi sunt printre cele mai emitente state industrualizate. Dupa schimbarile la nivelul Guvernului, situatia politicilor climatice din Australia s-a inrautatit fata de anii precedenti, statul ajungand de pe locul 51 pe 57. Canada nu arata nicio intentie de a-si ameliora politicile si a stagnat pe locul 58. Numai Iran (59), Kazakhstan (60) si Arabia Saudita (61) stau mai prost in clasament.

Pentru prima oara, Germania a iesit din primele zece pozitii, ajungand de pe locul 8 pe 19, fiind unul dintre marii pierzatori ai Indexului. Motivul principal este evaluarea negativa a politicilor germane realizata de expertii nationali. In acelasi timp, situatia tarii care gazduieste Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbarile climatice, Polonia, este una dintre cele mai proaste din UE. Polonia a urcat o pozitie ajungand pe locul 45 datorita unui usor trend pozitiv privind energia din surse regenerabile.

Cei mai mari emitenti la nivel mondial – China  si SUA – se pozitioneaza in jumatatea inferioara a clasamentului.

Climate Change Performance Index 2014 este disponibil pe site-ul Germanwatch.

Aflati mai multe despre pozitia ocupata de Romania in CCPI 2013 si CCPI 2012.

Despre CCPI
Indexul de Performanta in Schimbari Climatice este un instrument creat pentru a creste transparenta in privinta politicilor climatice internationale. Scopul sau este sa puna presiune politica si sociala pe statele care au esuat, pana in prezent, sa ia masuri ambitioase pentru protejarea climei. Indexul evalueaza performanta in protejarea climei a 58 de state care sunt responsabile, impreuna, pentru peste 90% din emisiile de CO2 asociate sectorului energetic.

Comments are closed.