Centrala-Nucleara-Cernavoda

Centrala Nucleara de la Cernavoda va trece prin procedura de evaluare a impactului de mediu

Centrala-Nucleara-CernavodaUnitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavoda va trebui sa fie supusa evaluarii de impact asupra mediului pentru prelungirea duratei de viata, potrivit deciziei luate de Comitetul de Implementare a Conventiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier.

Masura  vizeaza toate centralele nucleare din Europa ce isi depasesc durata de viata si va fi aplicata inainte de reinnoirea licentelor. Decizia vine pe fondul extinderii duratei de viata a reactoarelor nucleare 1 si 2 ale centralei de la Rivne, Ucraina. Innoirea licentelor permite centralelor nucleare sa isi extinda durata de viata de 30 de ani cu inca 10 ani.

”Impactul asupra mediului este doar unul dintre aspectele care fac ca energia nucleara sa nu reprezinte o solutie energetica sustenabila. Pe de alta parte, costurile ascunse ale dezafectarii reactoarelor si ale depozitarii deseurilor sunt uriase. Inainte de a ne gândi la prelungirea duratei de viata a reactoarelor existente si la construirea unora noi, ar trebui luate in calcul solutii cu adevarat sustenabile, precum eficienta energetica si energia din surse regenerabile”, a spus  Lavinia Andrei, presedintele Fundatiei TERRA Mileniul III.

Unitatea 1 a Centralei nucleare de la Cernavoda a intrat in exploatare in anul 1996 si va mai functiona cu actuala licenta cel mult pâna in anul 2026. In contextul in care tot mai multe state europene intentioneaza sa renunte la centralele nucleare, România cauta investitori pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda si pentru un nou depozit de deseuri radioactive, ce urmeaza sa fie construit la Saligny, cu o investitie totala de peste 400 de milioane de euro.

In urma deciziei Comitetului de implementare a Conventiei de la Espoo, 60 de reactoare nucleare ce si-au depasit durata de viata din Europa vor trebui sa fie supuse evaluarii de mediu, in urmatorii trei ani.

Comments are closed.