nuclear

Energia nucleara – vrem sa putem alege!

Poporul japonez se confrunta in prezent cu o catastrofa fara precedent. Un dezastru natural, urmat de unul nuclear, cu urmari majore asupra sanatatii umane si a economiei. Trei reactoare nucleare au suferit o serie de explozii si se confrunta cu dificultati serioase la racirea nucleului fiecaruia dintre aceste reactoare, partial topit. Nu este exclusa producerea unei explozii care sa elibereze o cantitate mare de particule radioactive. Situatia din Japonia este deja alarmanta si se inrautateste de la o ora la alta. Gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima a ajuns deja la nivelul 6, o singura treapta sub nivelul accidentului de la Cernobil.

Sute de muncitori japonezi isi pun acum viata in pericol pentru a incerca sa previna un dezastru. Chiar daca starea de alerta nucleara e departe de a fi fost depasita, iar pagubele sunt doar partial estimate, cantitati imense de substante radioactive au fost eliberate in atmosfera si ocean. Nivelul de radioactivitate este de sute de ori mai mare decat in mod normal, chiar la peste 100 km distanta de centrala nucleara din Fukushima. O regiune vasta a Japoniei sufera acum de contaminare radioactiva. Din pacate, exista temerea ca aceasta contaminare se va raspandi in intreaga tara si chiar dincolo de granite, cu consecinte asupra populatiei si mediului greu de imaginat.

Noi, organizatiile semnatare, ne exprimam pe aceasta cale solidaritatea si compasiunea cu poporul japonez. Aceasta situatie alarmanta ne aminteste totodata ca energia nucleara nu este nici curata, nici sigura si ca supune oamenii la riscuri nebanuite. Acest nou dezastru nuclear spulbera inca o data mitul sigurantei instalatiilor nucleare.

Din pacate, in Romania, politica energetica ocoleste orice fel de dezbaterea democratica, in special pe tema dezvoltarii industriei energiei nucleare. Deciziile in acest sens au fost luate intotdeauna la cel mai inalt nivel din Stat. In plus, ne aratam ingrijorarea pentru faptul ca in Romania asistam la o minimizare a catastrofei nucleare din Japonia. Expertii romani in energie nucleara incearca sa ne convinga cat de mici sunt pericolele si riscurile la care suntem expusi, in vreme ce din ce in ce mai multe guverne se gandesc sa elimine aceasta forma de energie.

Deja Germania si Elvetia au anuntat aceasta intentie, iar state precum China, India, Taiwan si Coreea de Sud au declarat ca isi vor revizui politica energetica. In trecut exista temerea ca va fi nevoie de un ”nou Cernobil” pentru ca autoritatile romane sa informeze corect si sa permita in cele din urma o dezbatere reala pe aceasta tema. La ora actuala, nu ne ramane decat sa constatam ca a sosit momentul pentru aceasta dezbatere – o dezbatere reala, transparenta si responsabila.

Energia nucleara: Vrem sa putem alege!

Noi, organizatiile semnatare solicitam guvernului Romaniei urmatoarele:

– Un moratoriu privind toate proiectele curente care vizeaza sectorul nuclear (extinderea proiectelor existente, constructia de noi centrale nucleare si planurile de depozitare a deseurilor radioactive) pana la informarea proactiva, transparenta si detaliata a publicului privind aspectele fundamentale ale politicii energetice nucleare;
– elaborarea unor norme de aplicare a legislatiei specifice privind utilizarea surselor de energie regenerabila care sa stimuleze cu adevarat productia si consumul.

Totodata, invitam mass-media si publicul larg sa incurajeze si sa sprijine initierea unei dezbateri generale, reale, transparente, participative si responsabile pe tema utilizarii sau renuntarii la energia nucleara in Romania, precum si despre forme alternative si sustenabile de productie si economisire a energiei.

Lista de semnaturi

Fundatia TERRA Mileniul III
Asociatia Sighisoara Durabila
Asociatia 2Celsius
Clubul Transmont Fagaras
Societatea Carpatina Ardeleana – Satu Mare
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM „NAPOCA”
Reteaua de Actiune pentru Clima Romania

Comments are closed.